Суд зобов'язав Інститут нацпам'яті "утриматися від поширення висновків" про те, що дивізія СС "Галичина" не є нацистською

Окружний адмінсуд Києва зобов'язав Інститут національної пам'яті "утриматися від поширення висновків" про те, що дивізія СС "Галичина" не є нацистською

Про це повідомляє видання Ґрати.

Повідомляється, що суд частково задовольнив позов голови видавництва "Сакцент Плюс"Наталії М’ясникової.

Вона просила визнати незаконним відповідь ексголови УІНП Володимира В’ятровича на запит проросійського видання "Страна.юа" у 2017 році. У ньому він зазначив, що символіка СС "Галичина" не належить до символіки націонал-соціалістичного режиму, забороненого в Україні. 

М’ясникова зазначає, що дивізія була частиною військ Ваффен-СС, яку Нюрнберзький трибунал у 1946 році визнав злочинною організацією.

Суд постановив, що заява В’ятровича була протиправною і зобов'язав Інститут "утриматися від розповсюдження таких висновків"

Судді відхили вимогу позивачки "заборонити пропаганду символіки СС "Галичина"" і офіційно спростувати заяву В’ятровича. 

Він зазначив, що в рішенні суду немає нічого про те, чи є символіка дивізії символікою націонал-соціалістичного тоталітарного режиму.

"Суд вирішив, що УІНП не мав відповідати на звернення громадянина щодо приналежності цієї символіки до нацистської. Хоча як УІНП як центральний орган виконавчої влади міг не надати відповіді громадянину для мене залишається загадкою", - написав В’ятрович.