6 тис. негативів за 4 роки. Таємний фотограф КДБ передав історикам відзняте ним під час Співочої революції в Естонії

До естонського Національного архіву передано понад 6 тис. негативів, які фотограф КДБ СРСР зробив за часів Співочої революції. Мова переважно йде про основні події на території тогочасної Естонської РСР в період з 1987 по 1991 рік

Подробиці з посиланням на ERR розповідає Еспресо.TV.

Під час зустрічі з журналістами він назвався "Олегом" й попроси не показувати потім його зовнішність.

Зараз йому 63 роки. У КДБ він працював на посаді "інжинера", мав звання лейтенанта.

Народився в Естонії. У 1976 році добровільно вступив на службу до радянської  спецслужби і більшу частину часу служив в 7-му управлінні, яке займалося прихованим стеженням. Таємниці десятиліттями були частиною життя Олега. Він ніколи не носив форму і навіть дружині не казав, чим займається.

"Дружина питань не задавала. Знала, що вдома про роботу ні слова й все", - зазначив він.

Читайте також: Володимир В'ятрович: Майдан був початком нашої визвольної війни, яка триває досі

Точне число фотографій в колекції невідоме. Було оцифровано 6500 файлів, але оскільки частина кадрів повторюється, а деякі браковані, то в дійсності фотографій може бути менше.

На цих кадрах відображені мітинги, пікети, демонстрації, пам'ятні заходи, збори з доповідями, навіть похорон, висилки інакомислячих, хепенінги й усі знакові події.

"Наскільки мені відомо, наявність таких плівок є унікальною. Можна навіть сказати, це єдиний випадок в історії Радянського Союзу, коли збереглися зроблені КДБ фотографії тих великих подій, що глибоко зачепили всіх нас", - пояснив ситуацію експерт з безпекових питань Яанус Рахумягі.

79 чорно-білих світлин "Олега" у гарній якості можна переглянути за цим посиланням.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb