ДТЕК наростив операційний прибуток на третину, коштів на рахунках збільшилось вчетверо

Енергетичний холдинг ДТЕК Ріната Ахметова в першому кварталі 2020 року отримав операційний прибуток до сплати процентів, податків та амортизації (EBITDA) в розмірі 2,00 млрд грн, що дозволило отримати рентабельність по EBITDA 14,6%

Про це йдеться у повідомленні компанії «Dragon Capital».

У порівнянні з четвертим кварталом 2019 року, показник EBITDA у ДТЕК виріс на 33%.

Рентабельність по EBITDA за попередній квартал була майже вдвічі меншою – 8,6%, а загалом за минулий рік склала 24,6%.

Залишок коштів на рахунках групи ДТЕК Енерго на 1 квітня склав 1,1 млрд грн., це майже у чотири рази більше (на 276%), аніж було станом на 1 січня 2020 року.

Шахти ДТЕКу у першому кварталі 2020 року видобули 5,7 млн тон вугілля, це майже на рівні першого кварталу минулого року. Ще 64 тис тон вугілля компанія імпортувала.

Нагадаємо, минулого року компанія ДТЕК ВДЕ, що управляє активами холдингу у сфері відновлювальної енергетики, збільшила чистий прибуток на 119% – до 2,85 млрд грн, показник EBITDA компанії виріс на 111% – до 3,88 млрд. грн. ДТЕК ВДЕ минулого року став найбільшим гравцем ринку «зеленої» енергетики з часткою 26%.

4 березня уряд очолив Денис Шмигаль, який 2017-2019 роках займав посади заступника генерального директора з соціальних питань ПАТ «ДТЕК Західенерго», директора Бурштинська ТЕС‚ в. о заступника генерального директора з соціальних питань ПАТ «ДТЕК Західенерго». Компанія працює в Бурштинському енергоострові, де продає споживачам електроенергію вище цін сусідніх держав.

Через два тижня після призначення Шмигаля уряд прийняв рішення про заборону імпорту російської електроенергії, яка конкурувала на ринку з електроенергією підприємств ДТЕК. Після цього в березні 2020 року ціна електроенергії в Україні виросла на 9%-22% і стала найдорожчою в Європі

В кінці травня НКРЕКП звинуватила групу ДТЕК у зловживанні монопольним становищем. Комісія встановила, що група шляхом суттєвого скорочення закупівлі електроенергії на ринку «на добу наперед» спричинила ціновий обвал. Крім цього в НКРЕКП зазначили, що таке падіння цін носить явно «штучний» характер та не відображає фактичного попиту та пропозиції електроенергії в енергосистемі України.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb