У Мінську заарештовано топменеджмент філії "Газпромбанку", чий ексголова збирається висуватися в президенти Білорусі

Департамент фінансових розслідувань Комітету державного контролю Республіки Білорусь має у розпорядженні докази причетності колишнього "Белгазпромбанку", що входить до структури російського "Газпромбанку", Віктора Бабарико до протиправної діяльності

У п’ятницю, 12 червня 2020 року, у мінському офісі фінустаннови проведено обшуки й затримання. Про це повідомив голова КДК Іван Тертель, передає Еспресо.TV з посиланням на білоруську державну інформагенцію БЕЛТА.

КДК РБ порушено дві кримінальні справи: за ст. 235 білоруського КК (легалізація коштів, здобутих злочинним шляхом в особливо великому розмірі) і ст.243 КК Білорусі (ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі).

"Ми отримали переконливі докази того, що вищевказані особи причетні до протиправної діяльності масштабного характеру. Фактично на базі банку ними була створена організована злочинна група, яка здійснювала виведення коштів на території іноземних держав", - зазначив Тертель.

Читайте такожЯк виглядатиме аншлюс Білорусі

"Не можу собі уявити, що те, що коїлося в банку заступниками, могло бути невідомим керівнику. Можу підтвердити, що на даний час у нас є переконливі докази його причетності до даної протиправної діяльності", - сказав він, відповідаючи на питання, чи має до цього відношення колишній керівник "Белгазпромбанку" Віктор Бабарико.

Наразі затримано 15 осіб.

"Це топ-менеджери, у тому числі заступники керівника банку, керівники різного рівня, а також представники комерційних структур (в основному колишні співробітники банку)", - додав Тертель.

За його словами, більшість затриманих співпрацюють зі слідством, дають свідчення.

"Крім того, вони видають кошти, які, на їхню думку, були отримані злочинним шляхом. Наприклад, нами під час слідчих заходів вилучено понад $4 млн, виявлено та вилучено цінні папери на суму понад $ 500 тис., виявлено й долучено до матеріалів так звані дігіпаси (інструмент, який дозволяє управляти рахунками в іноземних банках)", - сказав голова КДК.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb