Керівник закупівель дитячого харчування на 1,2 млрд грн виявив змову на тендері: ДБР викликала його на допит

15 червня керівництво централізованої закупівельної організації ДУ “Професійні закупівлі” викликали на допит в ДБР як свідків за провадженням у розтраті держкоштів та зловживання владою через відміну тендеру нна 1,2 млрд грн

Про це повідомив керівник централізованої закупівельної організації ДУ “Професійні закупівлі” Андрій Кузьменко у Facebook.

“Професійні закупівлі” за рішенням уряду адмініструють закупівлю пакунків малюка для всіх регіонів України (очікувана вартість закупівлі - 1,2 млрд грн). Організація викрила змову пов'язаних учасників (що кваліфікується, як антиконкурентні узгоджені дії). Але їхні заявки не відповідали тендерній документації, тому були відхилені.

"Ми виявили ознаки змови 6 учасників закупівлі. Зокрема, скани їхніх пропозицій містили однакові дефекти друку. Ці факти ми передали в Антимонопольний комітет України", - написав Кузьменко.

Минулого тижня ЗМІ опублікували інформацію, що існує проєкт постанови Кабміну, яким цю закупівлю хочуть скасувати і надати можливість Мінсоцполітики закупити весь обсяг пакунків малюка без аукціону.

"Я та мої колеги отримали повістку на допит до ДБР. Поки що як свідки", - відзначив Кузьменко.

Кримінальне провадження ДБР відкрито за статтями 191 (ч. 5) та 364 (ч. 2). У частині 5 статті 191 йдеться про привласнення, розтрату майна або заволодіння чужим майном. Стаття 191 (ч. 5) - позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Стаття 364 (ч. 2) - Зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Чиновник відзначив, що аукціон ще не відбувся і цінові пропозиції учасників закупівлі не розкриті.

"Ми готові до співпраці зі слідством та надамо всю інформацію про закупівлю. Сподіваємось лише, що ця справа була відкрита для встановлення справедливості, а не для тиску на нашу організацію під час проведення соціально важливої закупівлі вартістю в 1,2 млрд грн", - додав він.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb