СБУ просить Шмигаля посилити контроль за наглядовою радою "Укрзалізниці", - ЗМІ

СБУ звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням посилити контроль за ухваленням управлінських рішень в Укрзаліниці

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на доповідну записку голови СБУ Івана Баканова.

"За висновками фахівців, з 2015 року триває постійне знецінення активів компанії (орієнтовно 13 млрд грн), що, в першу чергу, стало причиною системного невиконання фінпланів, призводить до суттєвого відставання темпів капітальних інвестицій на оновлення основних фондів в порівнянні з їхнім зношенням. Так, згідно з консолідованими звітами про виконання фінансових планів УЗ в 2018-2019 рр., не досягнуті планові показники майже за всіма видами діяльності, через що виконання планів капітальних інвестицій в 2018 році склало 67,5%, а за 9 місяців 2019 року - 58,6% ", - йдеться у документі.

Також СБУ заявляє, що скорочення належного фінансування першочергових потреб УЗ пов'язане в тому числі зі значним збільшенням фонду зарплати, який з 2016 року зріс із 22,3 млрд грн до 44 млрд грн. За даними СБУ, в першу чергу це стосувалося керівників вищої та середньої ланки - спостережної ради, правління, керівників департаментів, регіональних філій. Так, члени наглядової ради УЗ за період 2018-2019 рр. отримали грошові виплати і премії на близько 50 млн грн за нібито "поліпшення фінансово-економічних показників суспільства".

Водночас у СБУ наголошують, що в лютому 2020 року УЗ заявила про публічну закупівлю з очікуваною вартістю понад 85 млн грн консультаційних послуг щодо підвищення операційної ефективності, що дублюється з виконанням безпосередніх функцій і завдань, покладених на главу, членів наглядової ради і членів правління компанії, а також на її профільні департаменти.

"Таким чином, сформована наглядова рада і встановлений нею протягом 2018-2019 рр. порядок контролю за діяльністю правління товариства не сприяли поліпшенню фінансово-економічного становища АТ "Укрзалізниця", а тільки загострили наявні проблеми функціонування товариства", - підсумували в СБУ.

Голова СБУ вважає за необхідне ініціювати перед Мінінфраструктури розгляд питань щодо посилення контролю держави за ухваленням управлінських рішень наглядовою радою, в тому числі у кадровій політиці, керівними органами, консультантами та менеджментом УЗ.

Своєю чергою в. о. члена правління "Укрзалізниці", директор з інфраструктури Роман Веприцький, якого наглядова рада компанії відсторонила від посади, заявив про неможливість повернення у прибутковість всієї залізничної галузі України у разі подальшого управління УЗ іноземцями, які входять до наглядової ради.

"Працювати на захист інтересів України та досягати цілей для держави і громадян, а також бути ефективним менеджером досить складно, коли в наглядовій раді - п'ять іноземців із семи, а працюють вони на збитковість галузі, і тільки два українця! А важливо, щоб українці були більшістю і, коли вважали за необхідне, прислухалися до порад іноземців. Це важливо для такої стратегічної компанії, як "Укрзалізниця", для її розвитку ", - написав Веприцький у Facebook.

Також Веприцький виступив проти рішення наглядової ради про закриття 10 з 22 сортувальних станцій в країні та 350 "малодіяльних залізничних станцій", ініційоване наглядовою радою. На його думку, це вдарить по малому і середньому бізнесу, призведе до закриття підприємств і зменшення податків до місцевих бюджетів.

Крім того, Веприцький висловився проти скорочення на 70 тис. співробітників УЗ в 2020 році, а також проти приватизації непрофільних активів компанії, таких як лікарні, санаторії, дитячі табори.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb