Пекін не хоче повторного зіткнення з Індією в Гімалаях, - МЗС Китаю

МЗС Китаю заявило, що Пекін не хоче повторного зіткнення з армією Індії в спірній прикордонній області Гімалаїв

За словами речника МЗС КНР Чжао Ліцзяня, Пекін не бажає повторення інциденту на кордоні з Індією, який призвів до загибелі військовослужбовців, повідомляє Reuters.

За словами дипломата, Пекін і Делі продовжують деескалацію шляхом переговорів.

При цьому, спікер фактично поклав відповідальність за інцидент на Індію.

"Китай не можна звинувачувати в провокуванні зіткнення, адже загальна ситуація на кордоні була стабільною і контрольованою", - сказав Чжао Ліцзянь.

16 червня Індія заявила про військове зіткненні з КНР в Гімалаях, під час якого загинули троє індійських військовослужбовців і невідоме число військовослужбовців КНР.

Пізніше Індія заявила про загибель 20 своїх солдатів.

Це перший випадок загибелі військовослужбовців за кілька десятиліть прикордонного протистоянні двох ядерних держав.

З початку 1960-х років між Індією і КНР існує територіальний конфлікт навколо регіону Ладакх в Гімалаях. У 1962 році між країнами велася прикордонна війна за контроль над регіоном. У 1990-х роках сторони домовилися про деескалацію в спірному регіоні.

У 2017 році прикордонний конфлікт між двома ядерними державами відновився з новою силою через наміри КНР прокласти нову дорогу в спірному регіоні.

На початку травня 2020 року відбулися сутички між прикордонниками двох країн, після чого Пекін і Делі почали стягувати на кордон важку бронетехніку та підрозділи регулярної армії.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb