Приведення до міжнародного права і виплати компенсацій: Малюська заявив, що Україна виконає ухвалу ЄСПЛ щодо люстрації

Міністерство юстиції на виконання рішення Європейського суду з прав людини розробило зміни до закону "Про очищення влади"

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська на брифінгу, повідомляє Укрінформ.

"Щодо люстрації, безумовно, рішення Європейського суду ми будемо виконувати. Причому там є два напрямки виконання. Перший - сплатити компенсацію тим, хто подав скаргу в Європейський суд і виграв. Ця компенсація буде виплачена однозначно, у нас є кошти для цього", - сказав Малюська.

Він додав, що другий аспект виконання рішення ЄСПЛ стосується приведення українського законодавства у відповідність до вимог конвенції з прав людини.

"Свої кроки для приведення законодавства у відповідність ми зробили – розробили законопроєкт про внесення змін до закону внесли його на Кабінет міністрів України і очікуємо, що він буде розглянутий урядом або наступної середи, або через тиждень. Тобто, через тиждень-два ми внесемо його на розгляд Верховної Ради», - зазначив керівник Мін'юсту.

Як пояснив Малюська, ЄСПЛ констатував, що люстрація надто широка і величезна кількість людей були люстровані безпідставно.

"Відповідно, ми передбачаємо створення спеціального органу – комісії, - який перегляне заяви осіб, які були люстровані, і категорії, щодо яких Європейський суд вважає, що недоцільно застосовувати автоматичну люстрацію. За результатом такого перегляду такі особи або будуть відновлені на посадах або отримають певний рівень компенсації за завдану шкоду, або і те, й інше", - повідомив Малюська.

Він поінформував, що частина людей залишиться під автоматичною люстрацією – на думку Мін’юсту, це в першу чергу мають бути члени уряду і топпосадовці. Частина ж буде виключена з люстрації взагалі, наприклад особи, які працювали в органах влади за часів СРСР.