Російську телеведучу та актрису Варнаву виключили з переліку осіб, які загрожують нацбезпеці

Російська телеведуча й актриса Катерина Варнава, якій у травні 2017 року заборонили в'їзд в Україну через відвідування нею окупованого Криму, більше не входить у список артистів, які створюють загрозу для національної безпеки

Про це повідомили в Міністерстві культури України.

Відповідний наказ було опубліковано на сайті відомства ще в березні, проте українські ЗМІ звернули на нього увагу після того, як стало відомо, що "Новий канал" пропустив строки звернення за позовом про виключення ведучої із цього списку.

Варнава була ведучою програми "Хто зверху?" на "Новому каналі". У травні 2017 року СБУ заборонила телеведучій в'їзд в Україну на п'ять років через відвідування нею окупованого Криму.

21 березня 2019 року Міністерство культури занесло Варнаву у список осіб, що загрожують національній безпеці України.

2019 року Державне агентство України з питань кіно заборонило демонструвати і поширювати на території України фільм "Вісім перших побачень", знятий 2012 року за участю Варнави. Одну з ролей у стрічці зіграв нинішній президент України Володимир Зеленський.

"Новий канал" просив суд скасувати наказ Мінкультури про доповнення переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці, на підставі звернення СБУ про внесення в цей перелік Варнави. Серед інших вимог позову – визнання протиправним звернення СБУ до Мінкультури про внесення Варнави в "чорний список".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb.