Справа "Електроважмашу": двом посадовцям повідомили про підозру

Посадовців підозрюють у службовій недбалості та розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.

"Повідомлено про підозру представнику вищого керівництва державного підприємства у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального Кодексу України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки), а також одному з диреторів — у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 191 КК України (розтрата чужого майна службовою особою шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчинена у великому розмірі)", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, представнику вищого керівництва заводу загрожує позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

За інформацією прокурора області Олександра Фільчака, у ході досудового розслідування встановлено, що між держпідприємством "Завод "Електроважмаш" та підприємством, розташованим у Лондоні, укладено договір на поставку обладнання.

"У період з грудня 2019 по квітень 2020 року один з директорів зазначеного підприємства, узгоджуючи поставки тягового агрегату, достовірно знав, що його планова собівартість та фактична вартість виробництва є вищою за ціну продажу", - сказано у повідомленні.

Зазначається, що хоча представнику вищого керівництва заводу було відомо про цей факт, він підписав специфікацію та додаткову угоду, згідно з якими передбачено поставку агрегату покупцеві за заниженою ціною.

У подальшому один із директорів "Електроважмашу" підписав дві міжнародні товарно-транспортні накладні, відповідно до яких підприємство відвантажило чотири одиниці тягового агрегату на користь іноземного підприємства.

"При цьому встановлено, що кінцевим вантажоотримувачем є Брянський машинобудівний завод, який є найбільшим виробником маневрових та магістральних тепловозів у Російській Федерації", - підкреслили у прес-службі.

За інформацією прокуратури, питання про обрання запобіжного заходу двом вказаним особам та відсторонення від займаних посад вирішується.

У прес-службі також нагадали, що загальна сума збитків, завданих держпідприємству, складає майже 1,2 млн гривень.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb