Коломойський та охоронець Зеленського вивезли в ліс ДП "Центренерго", - розслідування

Олігарх Ігор Коломойський вивіз до лісу офіс Державного підприємства "Центренерго"

Про це йдеться у новому випуску Watchdogs. Розслідування. на "Прямому".

Ігор Коломойський останнім часом асоціюється із таким собі чарівником. Там, де він з’являється, або йдеться про його інтереси, відбуваються просто фантастичні речі.

Рік тому в день, коли він повернувся в Україну, окружний суд визнав націоналізацію "Привату" незаконною. Фокус у тому, що це рішення на користь Коломойського ухвалив суддя Павло Вовк.

Так, про оцю "приватівську" магію ми сьогодні ще поговоримо. Але що цікаво, Коломойський вдосконалює свої трюки, от приміром напередодні у Києві зник цілий офіс державної компанії "Центренерго".

Секрет цього номеру дуже простий - Ігор Валерійович ніколи не пройде повз державний актив, який дасть йому змогу заробити на ньому бодай гривню. І формально руки у нього лишаться чистими. Тож як одному олігарху вдалося перемістити цілу держкомпанію у глухий ліс.

"Центренерго" - це на 78% державна компанія - 20% теплової генерації країни, яку виробляють 3 ТЕЦ. У цифрах - це дуже багато. Наприклад лише за 4-тий квартал 18-го року Центренерго показало чистий прибуток майже в 10 мільярдів гривень.

Тоді ж почали говорити про приватизацію компанії. Уряд Гройсмана оцінив акції держави у шість мільярдів гривень. Утім, спроба продажу була невдалою, а подальша доля компанії загубилася у змінах влади. А там, де хтось губить - то хтось і знаходить.

Влітку минулого року Центренерго очолив нікому невідомий Володимир Потапенко. За рік ніхто не знайшов навіть його фото.

Якраз в цей період "Центренерго" став близьким і зрозумілим Коломойському, а от з дебітом і крЕдитом щось пішло не так. Замість прибутків почали з’являтися борги. Причому, які борги!

Тобто, менше ніж за рік менеджери Коломойського загнали компанію у борги, вартістю за всі акції держави роком раніше!

Як саме виникли ці борги днями розповіли наші колеги з проекту Бігус-інфо. Заробітків було два: перше - це вугілля з Росії, які для українських ТЕЦ купували компанії Коломойського.

Заробіток номер два - це електрика, яку купляли нижче ринкової вартості знову ж компанії Коломойського.

Скільки держкомпанія недоотримала на таких продажах електрики - майже 850 мільйонів з липня 19-го по лютий 20-го.

Коли лавочку олігарха на мільярд вирішили прикрити - офіс державного Центренерго раптово переїхав до лісу, а на під’їздах до санаторію в курортній Конча-Заспі, куди перевезли майно та документи, з'явилася спецтехніка.

Зрештою, Фонду держмайна довелося проводити без перебільшення цілу спецоперацію із заміни лояльного до Коломойського директора.

Нового директора призначили, але лісовий офіс держкомпанії і досі нагадує цитадель часів Другої світової.

Це виглядає більш серйозно, ніж багато підприємств навіть "Укроборонпрому".

Говорити з нами тут не схотіли. Хоча ми прийшли з одним простим запитанням: хто так затято охороняє державне підприємство від держави? Біля воріт бачимо одну єдину наліпку - "поліція охорони".

Цей напіввійськовий офіс Центренерго охороняла не лише поліція охорони. За даними наших джерел там була ще приватна охоронна компанія - ТОВ Секьюрайті. І це перша сенсація.

Їхню присутність у лісовому офісі підтверджує ось цей документ - договір на охорону від 28 лютого: з однієї стороні його підписав той самий Ярослав Громко, з іншої - директор ТОВ Секьюрайті Павло Одінцов.

Детальніше в сюжеті:

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb