Голова Фонду держмайна розкритикував рішення уряду зробити вугілля основою виробництва електрики в Україні

Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко заявив, що використання виключно вугілля для виробництва електрики в Україні до кінця року призведе до нарощування додаткового боргу щонайменше на 2,2 млрд грн, що створить проблеми для Центренерго

Про це Сенниченко написав у Facebook.

"Розпорядження Кабміну від 17.06.2020 про те, щоб зобов’язати Центренерго закуповувати вугілля "вітчизняного" виробника замість газу - це, на жаль, смертний вирок підприємству, адже за цих умов Центренерго буде втрачати по 30 копійок на кожній кіловат-годині електроенергії", - написав Сенниченко.

Чиновник додав, що за умови використання Центренерго газу собівартість кіловат-години становитиме 83 копійки, а якщо використовувати тільки вугілля, ціна кіловат-години зросте до 1,2 грн.

Сенниченко також наголосив, що для Центренерго важливо давати Україні якомога дешевшу електроенергію, тож в інтересах людей та виробництва в даній ціновій кон'юнктурі оптимально використовувати комбіновану паливну модель та домішувати дешевий газ. При цьому він зазначив, що використання виключно вугілля до кінця року призведе до нарощування додаткового боргу щонайменше на 2,2 млрд грн, що "остаточно поставить на Центренерго хрест".

"Тому ми запропонували КМУ змінити рішення від 17.06.2020 року таким чином, щоб ми закуповували вугілля лише державних шахт (!), а не будь-яких вітчизняних", - написав Сенниченко.

За словами Сенниченка, наразі Фонд держмайна чекає рішення Кабміну щодо цього питання, а також стратегії оздоровлення вугільної галузі від Міністерства енергетики.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb