НБУ: в 2020 році припиниться зростання доходів українців, що тривало останні 3 роки

Зростання доходів українців, що тривало останні три роки, в цьому році припиниться через зниження ділової активності, заробітної плати і зростання безробіття

Про це йдеться у звіті Національного банку України про фінансову стабільність.

Згідно зі звітом, основними причинами є зниження ділової активності, заробітної плати і зростання безробіття.

Разом зі скороченням доходів у квітні різко погіршилися споживчі настрої. Обережніша споживча поведінка вже сповільнила кредитування домогосподарств, проте їхнє боргове навантаження, ймовірно, підвищиться через скорочення доходу. Це очікувано призведе до складнощів із обслуговуванням позик. Водночас через макроекономічну нестабільність схильність населення до заощаджень найближчим часом підвищиться.

В НБУ зазначили, що зниження темпів зростання спостерігалося ще в 2019 році переважно через уповільнення приросту заробітної плати - основної складової реального наявного доходу.

У звіті йдеться, що запровадження карантинних обмежень відразу позначилося на заробітній платі. Так, за опитуванням Info Sapiens, менше половини респондентів, що працювали до карантину, отримали повністю зарплату за березень. У квітні вперше з березня 2016 року реальна зарплата зменшилася на 0.5% р/р через нижчу ділову активність та менший попит на робочу силу. При цьому кількість найманих працівників серед опитаних за місяць знизилася на чверть. Третина українців повністю втратила дохід або роботу, а в більш як третини зменшився регулярний дохід родини.

За оцінками НБУ, цього року реальна заробітна плата не зросте.

Крім того, повідомляється, що навесні відбулося різке збільшення обсягів соціальної допомоги. Зокрема було здійснено доплати до пенсій через коронавірус та щорічну їх індексацію. Скорочення дохідної частини бюджету і ресурсів Пенсійного фонду обмежуватиме можливості соціальної підтримки населення. Крім того, урядом ініційовано масштабні проєкти підтримки середнього та малого бізнесу для збереження ними робочих місць. Також анонсовано розширення програм компенсації процентних витрат за кредитами для фізичних осіб-підприємців. Проте це не мало значного позитивного впливу на доходи населення.

Негативно на доходах позначилося і падіння зарплати трудових мігрантів. У березні – квітні вона в доларовому еквіваленті знизилася на 9% р/р, хоч за чотири місяці все ще спостерігався незначний приріст. Причиною є менша інтенсивність трудової міграції. Так, від середини березня було обмежено перетин кордонів. Мігранти втрачали роботу, частково чи повністю – оплату праці в країнахреципієнтах. Після зняття карантину та відкриття кордонів очікується поступове збільшення трудової еміграції. Мотивувати до цього буде також зростання безробіття в Україні та попит на робочу силу в країнах ЄС.

"Отже, в 2020 році трирічна тенденція зростання доходів припиниться. Побоювання другої хвилі пандемії короновірусу стримуватиме відновлення робочих місць. Зростання зарплат після зняття карантинних обмежень малоймовірне. Ще до початку кризи стрімке зростання витрат на оплату праці стримувало ріст рентабельності підприємств. Скоротиться й дохід фізичних осібпідприємців, що наразі формує майже чверть наявного доходу населення - цей сегмент карантинні обмеження зачепили чи не найбільше", - йдеться у звіті.

 

вД

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb