Мінінфраструктури передало у концесію перший порт, на черзі ще два, - Криклій

Міністерство інфраструктури передало у концесію Херсонський морський торгівельний порт

Про це повідомив у Telegram міністр інфраструктури Владислав Криклій.

"Сьогодні у присутності президента передано в концесію перший масштабний об’єкт в Україні - Херсонський морський торговельний порт", - написав Криклій.

За словами Криклія, компанія-концесіонер "Рисоіл-Херсон" інвестує у розвиток порту близько 300 млн грн. Ще понад 18 млн буде вкладено в місцеву інфраструктуру. 

"Концесія укладена на 30 років, але вже у 2030 концесіонер зобов'язується забезпечити обсяги перевалки вантажів порту на рівні не менше 1,36 млн тонн", - наголосив міністр.

Крім того, зазначив Криклій, "Рисоіл-Херсон" зобов'язується збільшити до 80% частки вантажів, що прямують до порту з використанням залізничного, внутрішнього водного та інших видів транспорту, крім автомобільного.

Концесіонер також профінансує капітальний ремонт дорожнього покриття вулиць на шляху до порту та новий майданчик для стоянки вантажівок на в'їзді до міста.

Криклій висловив вдячність команді міністерства, проєктному офісу SPILNO, IFC та ЄБРР. 

Міністр зазначив, що надалі міністерство продовжить активну роботу щодо концесії інших портів, а також важливих об'єктів дорожнього будівництва, аеропортів та залізничних вокзалів. Зокрема, за його словами, найближчим часом буде передано в концесію порт "Ольвія, а наступним концесійним проектом є порт "Чорноморськ".