"Ліки" від коронавірусу: АМКУ оштрафував фармкомпанію на півмільйона гривень за недобросовісну рекламу препарату

АМКУ оштрафував фармакологічну компанію "Юрія-фарм" на 528 тис. грн за поширення недобросовісної реклами, яка стверджувала що препарат "діє на всі складні віруси, включаючи коронавіруси" і тим самим вводила споживачів в оману

Про це повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету України (АМКУ).

У повідомлені йдеться, що АМКУ виніс рішення у справі фармакологічної компанії "Юрія-фарм" за поширення у рекламному ролику свого препарату "Декасан" неправдивої інформації про його здатність боротися з коронавірусами. Такими діями підприємство порушило конкурентне законодавство, вводило в оману споживачів та могло отримати конкурентну перевагу над іншими виробниками лікарських засобів.

Виходячи з цього, АМКУ визнав, що компанія "Юрія-фарм" вчинила правопорушення, передбачене ст. 15 закону "Про захист від недобросовісної конкуренції" у вигляді повідомлення неправдивих відомостей у рекламному ролику ліків "Декасан" без належного законодавчого обґрунтування. Зокрема, без наявності офіційних рекомендацій Міністерства охорони здоров'я щодо його застосування.

"За це порушення на ТОВ «Юрія-фарм» накладено штраф у розмірі 528 тисяч гривень. Штраф підлягає сплаті у двомісячний строк з дня одержання рішення", - сказано у повідомленні.

У прес-службі уточнили, що АМКУ виявив на каналі 1+1 рекламний ролик засобу "Декасан", у якому стверджувалося, що він "Діє на всі складні вірусу, включаючи коронавіруси".

Однак жодної інформації про такі властивості ліків в інструкції "Декасану" не було. 

"Так само були відсутні будь-які клінічні дослідження, які б підтвердили лікувальний або профілактичний ефект препарату щодо хвороби Covid-19. Окрім цього, дані про лікування або профілактику коронавірусу цим засобом не відповідають офіційній інформації Всесвітньої організації охорони здоров’я і Міністерства охорони здоров’я України", - наголосили у прес-службі.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb