У Львові провели перформанс проти емісії гривні: розбили "зелений принтер" та роздали мільйонні банкноти

У центрі Львова перед пам’ятником Тарасу Шевченку активісти провели мистецьку акцію "Зупини дефолт - вимкни зелений принтер!", якою мали намір привернути увагу громадськості до проблеми невиправданої емісії національної валюти

Про це з місця події повідомив кореспондент Еспресо.TV.

"НБУ донедавна залишався чи не єдиною державною інституцією, куди владі не вдавалося запустити свої зелені щупальці. Тепер ЗЕ!влада залізла і туди. Щоб хоч якось сповільнити падіння рейтингу, Зеленський пообіцяв, що з нового року підніме мінімальну зарплату до 6 тис. грн, а з 1 липня 2021-го — до 6, 5 тис. грн. За рахунок чого можна піднімати зарплати, якщо економіка в країні занепадає і жодних підстав та передумов, що раптом почне рости, немає?... Яке це благо, знаємо за прикладом Венесуели… Зрештою, ще пам’ятаємо початок 90-х…Тож ми своїм перформансом хочемо показати, що ми думаємо про методи цих горе-економістів", - йдеться у повідомленні активістів.

Один з учасників заходу вдягнув маску Зеленського, брав банкноти номіналом 1 млн грн з принтера, пофарбованого у зелений колір, та роздавав усім присутнім. При чому він виголошував гасла чинного президента про те, як зросте зарплата та пенсія. Та це тривало недовго, бо його було арештовано військовим в однострої українського добровольця.

Інші двоє активістів підійшли до зеленого принтера та розтрощили його.

Як розповів в коментарі Еспресо один з організаторів дійства Борис Пошивак, акція відбулася з метою висловлення незгоди з емісією та знеціненням національної валюти.

"Ми хочемо, щоб Україна вела нормальну фінансову політику, щоб продовжувала співпрацю з МВФ та іншими міжнародними організаціями, як це роблять усі цивілізовані країни. І їм не соромно, адже це найкращий спосіб підтримувати свою економіку. У нас же йдуть найбільш диким, дурним та тупим нецивілізованим шляхом – друком грошей, не підкріплених економікою", - заявив Борис Пошивак.

Організаторами акції стали Комітет Майдану Львівщини, ГО Студентське Братство Львівщини та ГО Справа Громад.