У претензіях скаржників дуже багато дивних речей, - Княжицький про розгляд КСУ "мовного" закону

Нардеп фракції "Європейська Солідарність" Микола Княжицький заявив, що під час розгляду КСУ "мовного" закону було багато закидів зі сторони скаржників, через що склалося враження, що вони не читали закону

Про це він заявив під час засідання КСУ 7 липня, передає Еспресо.TV.

"Високий Суде, це не оскаржується мова. Насправді, оскаржується держава, тому що, якщо ви подивитеся на законодавство навіть сусідніх країн, у Польщі є закон про польську мову, в Угорщині – про угорську, в Росії – про російську. Нам часто говорять про Швейцарію, але в Швейцарії є кантони, у кожному з них є своя державна мова, тому що це – конфедерація. Часто розповідають про Бельгію. Бельгія – це федерація, і у фламандській частині нідерландська мова є державною", - сказав Княжицький.

За словами нардепа, у численних претензіях, які звучали до закону з боку скаржників, було дуже багато дивних речей.

"По-перше, хочу підкреслити увагу суду, що використання мов, частина 3 статті 10 Конституції України, взагалі не регулюється законом, тому що це приватна сфера, на відміну від застосування закону частина 5 статті 10, пункт 4 частини 1 статті 92 Конституції України. Наш закон не регулює вживання мови в приватній сфері, лише в державній і суспільній сфері. Було дуже багато таких закидів до закону зі сторони скаржників, що в мене склалося враження, що вони не читали самого закону або оскаржували якийсь інший закон. Наприклад, не раз звучала норма, що, якщо ви друкуєте газету російською мовою, такий самий наклад має бути надрукований українською. Це вигадка. Немає такого в законі. І таких вигадок в представленні позиції скаржників було дуже багато", - наголосив Княжицький.

Нардеп зазначив, що скаржники взяли попередній, один з незатверджених проектів, і оскаржують його у Конституційному суді.

"Насправді, проектів було чотири, і саме Верховна Рада вирішила, що закон має регулювати не всі мови, як це було раніше в законі 1989 року, а саме державну мову. І Верховна Рада прийняла рішення, що саме закон 5670 буде взятий за основу, і буде підготовлений закон 5670-Д, де регулюється винятково державна мова", - зауважив Княжицький.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb