Уряд пропонує фінансувати енергоефективність підприємств з податку на CO2: Міненерго розробило законопроєкт

Проєкт закону пропонує акумулювати кошти із податку на викиди СО2 як джерело фінансування енергоефективних заходів на підприємствах

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Згідно з повідомленням, Міненерго спільно з Держенергоефективності, Українсько-данським енергетичним центром та іншими партнерами розробили проєкт закону України, який передбачає зміни до Бюджетного кодексу України для забезпечення гарантованого джерела фінансування енергомодернізації підприємств України.

Так, проєктом закону передбачається запровадити механізм використання коштів із податку на викиди СО2 як джерело співфінансування енергоефективних заходів на підприємствах.

Зокрема, пропонується створити Державний фонд енергоефективної модернізації підприємств. Зазначається, що він зможе акумулювати надходження з податку на викиди СО2, що у сумі близько 900 млн грн і які наразі не мають цільового призначення, натомість йдуть у загальний фонд держбюджету. Крім цього, планується, що Фонд зможе надавати підприємствам компенсацію частини кредитів на закупівлю енергоефективного обладнання.

"Саме такий механізм цільового використання коштів в багатьох країнах світу (Фінляндія, Данія, Великобританія, Швеція) став стимулом для промислових підприємств як до раціонального використання енергії, так і до оптимізації технологічних процесів на виробництві", - підкреслили у відомстві.

У пресслужбі також додали, що енергомодернізація підприємств, у свою чергу, дозволить скорочувати енергоспоживання та викиди СО2, нарощувати обсяги виробництва, випускати якісну продукцію та створювати нові робочі місця.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb