В ОРДЛО заражена радіонуклідами вода з місця підземного ядерного випробування дісталась до горизонтів питної води

Через затоплення об'єкту кліваж, де у 1979 році провели підземне ядерне випробування, низькорадіоактивну воду фіксують за 5 км від колишньої шахти

Про це повідомила Спеціальна моніторингова місія Міжнародної спільноти з прав людини у Facebook.

В даний час є підтверджені дані про повне затоплення об'єкта "Кліваж" станом на 01.03.2020 р.

"Сумарна концентрація радіонуклідів в водоносних горизонтах прилеглої території, при заборі на відстані 5 км від об'єкту склав 20-34 * 10^3 Бк / кг", - йдеться в повідомленні.

Це означає що низькорадіоактивна вода вже надходить в горизонти питної води.

Об'єкт "Кліваж" - підземний ядерний вибух потужністю 0,3 кілотони в тротиловому еквіваленті, який був здійснений 16 вересня 1979 на території Донецької області Української РСР на східному крилі шахти "Юнком" (місто Юнокомунарівськ, Єнакіївської міськради, ВО "Орджонікідзевугілля") на глибині 903 метрів.

У органзіції зазначили, що з огляду на відсутність прямого доступу до моніторингу ситуації з об'єктом "Кліваж" на окупованій території тільки зараз отримано беззаперечні докази того, що повне затоплення цього об'єкта відбулося в березні цього року. 

"Відповідно до Конвенції ООН 1948 року відповідальність за окуповані території несе окупант і тому питання об'єкта "Кліваж", який знаходиться на непідконтрольній Україні території був доручений робочій групі зі складу фахівців АТ "ВНІМПІпроекттехнологія" (структура "Росатома"), проектного інституту "Шахтопроект" і ФГБУ "Гідроспецгеологія" з Росії. Дані щодо об'єкта "Кліваж" від окупаційної влади зараз недоступні, тому дані про стан радаціонного забруднення надходять тільки через неофіційні канали з окупованих територій і з вимірів, які проводяться незалежними експертами", - додали в організації.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb