В'ятрович закликав на мітинг під ВР через розгляд законопроєкту Бужанського, що зупиняє дерусифікацію освіти

Через розгляд законопроєкту Максима Бужанського про мову освіти, яким фактично скасовується перехід на українську в російськомовних школах, Володимир В'ятрович закликав до мітингу під ВР

Про це нардеп від фракції "Європейська Солідарність" Володимир В'ятрович написав у Facebook.

"Щойно з подачі фракції "Слуга народу" голова ВР Разумков доручив поставити в розклад засідання парламенту на четвер антиукраїнський законопроєкт 2362 "слуги народу" Бужанського, мета якого – тотальна русифікація української освіти", - йдеться в заяві В'ятровича.

За словами колишнього очільника Інституту національної пам'яті, законопроєкт Бужанського, який вносить зміни в закони про мову і про освіту – найбільша загроза українській мові і українській освіті з часів Януковича. 

Він зазначив, що в разі його ухвалення перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 буде скасовано.

"Більше того, в будь-яких школах (включаючи школи з українською мовою навчання) буде дозволено викладати "декілька навчальних предметів" російською мовою. Це - шлях до тотальної русифікації освіти. Ми не маємо права цього допустити", - підкреслив Володимир В'ятрович.

Читайте також: Разумков підтримав розгляд законопроєкту Бужанського про скасування вивчення предметів українською у школах

"Слуги народу" і ОПЗЖ планують протягнути русифікаторський законопроєкт усупереч позиції Міністерства освіти і науки та гуманітарного комітету парламенту, які виступили проти його ухвалення. Особливий цинізм – розгляд цієї московської забаганки 16 липня – в день 30-річчя Декларації про державний суверенітет України", - наголосив політик.

"Я закликаю спікера Разумкова негайно припинити цю антиукраїнську провокацію, зняти русифікаторський законопроєкт 2362 з розгляду на нинішній сесії. Закликаю кожного відповідального народного депутата стати на захист української освіти і в разі винесення цього проєкту на пленарне засідання проголосувати проти", - заявив політик.

В'ятрович закликав також вийти під стіни Верховної Ради о 9 годині 16 липня та "не розходитися доти, доки проєкт Бужанського не буде провалено або знято з розгляду".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb