НБУ попередив про небезпеку мікропозик під 0% річних

Мікропозики під 0% від фінкомпаній бувають, але на обмежений термін. Потім починають діяти комісії, пеня і штрафи, про що написано в онлайн-договорі, який треба підписати для отримання коштів

Про це сказала начальниця Управління захисту прав споживачів НБУ Ольга Лобайчук в ефірі програми “Про гроші” з Олександром Морщавкою на телеканалі Еспресо.

“Кредит, сама суть цього слова - це гроші за певну плату. Безкоштовних грошей, напевно, не буває в принципі. Щодо мікрофінансових організацій. Дійсно, буває нуль. Але нуль буває протягом певного проміжку часу - наприклад, 5 днів чи 10 днів”, - сказала Лобайчук.

Вона підкреслила, що умови використання грошей після пільгового періоду (у тому числі комісії, пеня і штрафи) прописані у договорах, які укладаються в електронному вигляді.

“І так, якщо ви це підписуєте в електронному вигляді на сайті з використанням одноразового тимчасового паролю, це є підписаний договір згідно нашого законодавства”, - уточнила вона.

За словами очільниці  Управління захисту прав споживачів НБУ, зараз надходить багато запитань від громадян: “Чи є цей договір правомочний? Якщо я його не дочитав, чи я маю платити?”.

“Так, маєте. Мені дуже складно захистити права людей, які банально не прочитали договір. Правило читати договір нікуди не дівається”, - відповідає Лобайчук.

Українцям у разі порушення їхніх прав небанківськими фінустановами варто спочатку офіційно звернутися до фінкомпанії, а якщо це не дало результатів - до Нацбанку.