"Доступні кредити 5-7-9%": бізнес отримав майже 1,5 млрд грн з початку дії програми

За п'ять місяців існування програми "Доступні кредити 5-7-9%" нею змогли скористатися більше тисячі підприємців, які залучили фінансування на суму понад 1,5 млрд грн

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

"Від старту Програми "Доступні кредити 5-7-9%" минуло 5 місяців. Кредити на умовах Програми вже отримали 1140 підприємців на загальну суму 1,451 мільярда гривень. З них – 106 угод на суму в 360,136 мільйонів гривень було підписано за минулий тиждень", - йдеться у повідомленні.

За інформацією пресслужби, загалом програма на 66% забезпечила зростання загального кредитного портфеля банківської системи у національній валюті під час дії жорсткого карантину у лютому-травні цього року.

Зазначається, що кожен шостий, хто відповідає базовим критеріям програми і звернувся в банк з повним пакетом документів, отримує кредит. При цьому відмови отримали близько 34,5% заявників. За інформацією відомства, найчастіша причина відмови - ділова репутація позичальника: негативна кредитна історія, поганий фінансовий стан, кримінальні справи, тощо. 

У пресслужбі додали, що близько 3100 заявок наразі знаходяться на різних стадіях розгляду у банках.

У відомстві також нагадали, що за п'ять місяців існування програми уряд тричі вносив у неї зміни. Перед кожною зміною програми уряд опрацьовував пропозиції банків, представників асоціацій та підприємців.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, з огляду на виклики, які стоять перед українським бізнесом в умовах карантину, уряд вирішив тимчасово переорієнтувати програму для більшої зручності підприємців.

"Ми суттєво пом’якшили умови участі у програмі та ввели нові антикризові продукти, такі як рефінансування раніше отриманих кредитів та видачу нових кредитів на поповнення оборотних коштів на дуже привабливих умовах", - цитує пресслужба слова Марченка.

Утім, зазначили у пресслужбі, попит підприємців на інвестиційні кредити, з яких програма починалася, зберігається. Портфель таких кредитів сягнув вже 586,7 млн. грн.

Крім того, запрацював інструмент кредитів на поповнення оборотного капіталу. Так, вже є перші видані кредити на загальну суму 8,6 млн грн.

За інформацією Мінфіну, найбільше активізувалися угоди в частині рефінансування раніше наданих кредитів.

"Портфель рефінансованих кредитів менше ніж за місяць сягнув 856,3 млн. грн. і продовжує збільшуватися. Наразі сума заявок на рефінансування складає 4,6 млрд. грн", - зазначили у пресслужбі.

У пресслужбі також нагадали, що станом на сьогодні позику у рамках програми можна отримати у шістнадцяти банках.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb