“Інший Львів” візуалізувався у “Зеленій канапі”

Відома львівська галерея відкрилася після ремонту фотовиставкою

Троє різних митців – три різних погляди на рідне місто: такою є фотовиставка Алли Сімутіної, Данила Сімутіна та Діни Турук “Інший Львів”, що стала приводом для відкриття львівської галереї “Зелена канапа” після її ремонту. 

Цікаво, що ця галерея фотоекспозиції організовує вкрай рідко. Але цього разу зробила виняток. Ще коли “Зелена канапа” шукала власне місце у мистецькому світі – у 2007 році – Алла Сімутіна зробила тут виставку і ось зараз – через 13 років – сюди повернулась. Але не сама, а з двома іншими самобутніми фотомитцями (за “сумісництвом” -  подругою і батьком).

На сайті галереї основний «двигун» дійства Алла Сімутіна, яка вже кілька років живе у Канаді, зізналася, що об’єктивно Львів перестав бути для неї місцем проживання, але також і місцем повернення. Попри те, що знімала його під час уривчастих наскоків додому дуже багато, майже все потім відкинула – воно видалося їй нецікавим. Привабили кадри, які колись вважала невдалими. Сьогодні її Львів– це відчужене місто. Місто чи то спогадів, чи то привидів.

Діна Турук. Золота рибка

Цілком іншим є місто Лева в Діни Турук – “місто свято, місто-світло, місто романтичних мрій”. Провідна архітекторка однієї з проектних львівських фірм (що почала фотографувати у 13 років, коли тато подарував їй її першу фотокамеру) Діна Турук показує рідне місто таким, яким вона його любить.

Ще інакшим – затишним і спокійним -- відчуває Львів Леонід Сімутін.

Леонід Сімутін. Прогулянка

“Художня фотографія – це завжди сприйняття побаченого тим, хто знімає. Тобто це не те, що він бачить, а як він бачить,  його відчуття, розуміння, його душа, -- міркує в розмові з Еспресо-захід керівник “Зеленої канапи”Олеся Домарадзька. – Тому це цікаво, бо одне і те ж кожен бачить інакше. Часто фото, зроблене талановитою людиною, майстром своєї справи показує добре знайоме таким, яким ми його не знаємо”.

“Інший Львів” пануватиме у “Зеленій канапі” упродовж двох тижнів. А вже 28липня тут відкриється виставка акварелей художниці з Дніпра Ілони Кузнєцової.