Кредити у валюті: Рада продовжила мораторій на стягнення майна

Верховна Рада ухвалила вцілому проєкт закону №3640 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті

Про це повідомляє ЕспресоTV.

Проєкт закону за основу і вцілому підтримали 349 народних депутата.

Згідно з текстом проєкту закону, примусово не може стягуватися нерухоме житлове майно, об'єкти незавершеного житлового будівництва та майнові права на нього, які є предметом іпотеки і виступають як забезпечення виконання зобов'язань особи за кредитами.

Нерухомість або права на неї не можуть примусово стягуватись якщо вона використовується як місце постійного проживання позичальника, або є об'єктом незавершеного будівництва та якщо у позичальника у власності немає іншої житлової нерухомості.

Крім того, нерухоме майно не може бути примусово стягнене, якщо воно було придбане частково або повністю за кредитні кошти і умови кредитного договору забороняють реєстрацію місця проживання позичальника за адресою нерухомого житлового майна за умови, що позичальник не володіє іншим нерухомим житловим майном.

Примусове стягнення також не можливе, якщо загальна площа нерухомого майна або об'єкта незавершеного будівництва не перевищує 140 кв. м для квартири та 250 кв. м для житлового будинку.

Зазначається, що ініціатором проєкту закону виступив депутат фракції "Слуга Народу" Олександр Дубінський. Згідно з прикінцевими положеннями проєкту закону, він набуває чинності з дня його опублікування.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb