"Усі винні понесуть відповідальність": Зеленський привітав передачу "чорних скриньок" збитого Іраном літака МАУ на аналіз

Президент України Володимир Зеленський відреагував на передачу "чорних скриньок" збитого в Ірані літака МАУ

Про це він повідомив у Telegram.

"Вітаю направлення бортових самописців зі збитого в січні біля Тегерана літака Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 до французького Бюро розслідування та аналізу безпеки цивільної авіації", - написав Зеленський.

Він заявив, що Іран має провести та незалежне розслідування відповідно до міжнародних стандартів.

"Рідні та близькі загиблих у цій страшній трагедії мають знати правду. Також вони повинні отримати належні компенсації від іранської сторони", - додав президент.

Він зазначив, що скриньки прибули до Ліона в суботу в умовах підвищеної секретності і вже в лабораторії.

"Наші експерти з Національного бюро розслідування авіакатастроф також беруть участь у процесі розшифровки скриньок. Процес розпочнеться з узгодження методики зчитування інформації зі скриньок, після чого експерти перейдуть до практичної частини робіт. Роботи можуть бути завершені доволі швидко, але все залежить від технічного стану скриньок", - написав Зеленський.

Він заявив, що Україна чекає на результати розшифровки та початок переговорів з Іраном.

"Усі винні понесуть відповідальність. Справедливість буде встановлено", - підсумував Зеленський.

Французьке бюро у Twitter підтвердило отримання скриньок.

"Початок технічної роботи над диктофоном/ візуальний огляд, оцінка та відкриття / Спілкування з фахівцями Бюро з розслідування авіаційних подій Ісламської Республіки Іран (AAIB)", - сказано в повідомленні. 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb