В Україні планують зменшити офіційний вік молоді з 35 до 29 років

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, яким пропонується знизити офіційний вік молоді до 29 років

Відповідне рішення Рада схвалила 21 липня, передає Еспресо.TV.

Законопроєкт підтримали 265 парламентарів.

Законопроєкт пропонує, зокрема, визначити основні поняття, мету, завдання, принципи та пріоритети молодіжної політики в Україні, гарантії та механізми участі молоді у її формуванні та реалізації, повноваження центральних та місцевих органів виконавчої влади, особливості організаційних і правових засад утворення та діяльності молодіжних та дитячих громадських об’єднань.

Законопроєктом пропонується знизити вік молоді до 29 років. Як пояснюють автори ініціативи, чинним законом встановлено широкі вікові рамки (від 14 до 35 років), що призводить до розпорошення обмежених ресурсів на вирішення питань великої кількості груп молоді різного віку. Зменшення віку молоді дозволить цілеспрямовано використовувати ресурси для молодих людей у перехідний період, протягом якого молодь найбільше потребує підтримки.

Автори документа звертають увагу й на те, що підхід до визначення поняття «молодь» в Україні (14-35 років) також не збігається з підходом ООН, за яким молоддю вважають людей віком 15-24 роки. У Стратегії Європейського Союзу молодими визнають людей віком 13-30 років.

Крім того, цей закон пропонує створити Нацраду з питань молоді при Кабінеті міністрів, передбачає розширення мережі молодіжних центрів та запровадження молодіжних працівників на місцях для ефективної молодіжної роботи.

Також створюється Український молодіжний фонд, який видаватиме гранти на підтримку ідей, ініціатив та проектів молоді, а також інституційні гранти.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb