Експерти: кур'єрська доставка ліків має бути сертифікована

Представники влади, регуляторних служб, громадських організацій, власники аптечних мереж обговорили питання розвитку та регуляторних механізмів забезпечення безпеки пацієнтів при здійсненні електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами в Україні

У квітні, після запровадження карантину, Кабінет Міністрів ухвалив постанову №220, якою дозволив аптекам доставляти ліки через поштових операторів та кур'єрів. Однак, необхідних умов до транспортування та збереження медпрепаратів у документі не прописали. Як наслідок на ринку з'явилось безліч інтернет-агрегаторів, які постачали ліки без дотримання необхідних умов. Про це йшлося на круглому столі, де обговорювали внесення поправок до Закону “Про лікАрські засоби”. Рада ухвалила його у першому читанні.

“Я головний лікар онкологічного центру. І коли я бачив, як вартісний препарат вартістю у 50 тисяч гривень приносять у пакеті, а він повинен був переноситись у спеціальному боксі зі спеціальним температурним режимом з похибкою не більше 2 градусів, то чесно я був вражений. Ми з цим боролися, і до цих пір боремося. Тому що таке продовжується і по сьогоднішній день. Якщо ми все таки впорядкуємо це, і якщо таких носіїв ліків в пакетах не буде, то ми для пацієнта зробимо величезну справу” - заявляє народний депутат Валерій Зуб.

 

До нового Закону у профільних експертів низка зауважень. Перш за все, вони стосуються способу доставки мед препаратів. Кур'єри повинні нести відповідальність за якість ліків, їх пошкодження та термін доставки. Тож фахівці наполягають — доставкою мають займатися лише ті компанії, які матимуть на це спеціальну ліцензію.

“Відповідальність! Тут дуже багато питань. Температурний, електронний режим — це все на мою думку повинно бути прописано в ліцензійних умовах доставки лікарських засобів. Повинні відповідати як і логісти, так і аптекарі", - вважає народний депутат Сергій Кузьміних.

 

Голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Роман Ісаєнко також наголосив, що значна частина пацієнтів скаржаться на погану якість ліків. Зокрема, тих, які доставлені через інтернет. Тому врегулювання цього питання є важливим аспектом здоров’я населення.

Депутати профільного Комітету Ради з питань здоров'я нації, охорони здоров'я та медичного страхування Валерій Зуб та Оксана Дмитрієва вже подали необхідні поправки. Парламентарі сподіваються, що вони допоможуть удосконалити законопроєкт та привести його у відповідність до стандартів розвитку галузі. На ухвалення нового Закону очікують вже у вересні-жовтні, коли Верховна Рада повернеться з відпустки.