Прикордонний "довгобуд": дорогу між двома КПП на Львівщині нарешті відремонтують

Два прикордонні пункти на Львівщині з’єднають дорогою. Йдеться про пункти пропуску Краковець – Корчова та Шегині – Медика. Спільну дорогу протяжністю 20 кілометрів планують відкрити наступного року

Про це повідомляє "Еспресо-Захід".

На Львівщині стартували ремонтні роботи на дорозі Мостиська – Краковець. Проєкт реалізовує "Служба автомобільних доріг у Львівській області", ЄВРОРЕГІОН "Карпати — Україна" та Підкарпатське управління воєводських доріг за підтримки CBC Programme Польща – Білорусія – Україна. Дорогою планують сполучити два прикордонні пункти у Львівській області — Краковець — Корчова та Шегині — Медика. Відстань між ними сягатиме 20 кілометрів.

"Сьогодні укладена угода. Проект важливий, проект найбільший за вагою в Україні, в рамках Польща — Білорусь — Україна у сфері так званого пріоритету доріг. Для нас це буде візитною карткою напередодні нового європейського набору на нові проекти транскордонної співпраці", – наголосив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

Утім історія з ремонтом цієї ділянки тягнеться вже довгих чотири роки. Реконструювати її надумали ще 2016-го. Тоді проєкт існував лиш на папері, як концепція, яку організували у Асоціації ЄВРОРЕГІОН "Карпати – Україна". Через рік "народився" проєкт, який переміг у міжнародному конкурсі. Тоді в рамках проєкту змагалося 16 прикордонних регіонів Польщі, Білорусі та України. Втім невдовзі він зупинився.

"У 2018 році дорожній фонд зумовив передачу дороги від служби автомобільних доріг до обласної адміністрації, – додає Олександр Ганущин. – На той час уже був підписаний грантовий контракт, але ми не могли його реалізувати, бо змінився власник дороги. У європейців це означало поховати проєкт. Але спільними зусиллями нам вдалося його зберегти".

Відтак уже з наступного року дорогу планують відкрити для проїзду. Ремонтуватимуть частину української автомагістралі та 0,7 кілометра дороги Синява – Гребенне у Підкарпатському воєводстві. Виконавча директорка в ЄВРОРЕГІОН "Карпати – Україна" Галина Литвин, наголошує на важливості проєкту і розповідає про його переваги для України.

"Це єдиний проект у транскордонному співробітництві, виграний у відкритому конкурсі, де українська сторона отримує від ЄС 96% бюджету, а польська – 4%. Зазвичай пропорції фінансової підтримки не є на користь української сторони, – зазначила "Еспресо.Захід" Галина Литвин. – Окрім цього передбачає ремонт найдовшої ділянки транскордонної дороги з українського боку за підтримки програми – 19,1 км – та є першим проєктом співпраці Служби автомобільних доріг у Львівській області з відповідником у Підкарпатському воєводстві, який ініційований і підготовлений Асоціацією "Єврорегіон Карпати – Україна", що передбачає не лише ремонт дороги. Ми у співпраці з партнерами напрацюємо ідеї наступних спільних проєктів розбудови дорожньої інфраструктури українсько-польського прикордоння".

Нині вже підписаний договір з підрядником і проплачено перші аванси. Компанія "Автомагістраль – Південь", яка ремонтуватиме дорогу, виїхала на роботу і вже другий день працює на ділянці. За словами керівника Служби автомобільних доріг Львівщини Олега Берези, це один із найважливіших проєктів, тому що він показує наші бажання і наміри реалізовувати європейські починання та традиції в українських дорогах.