НБУ погіршив прогноз падіння української економіки до 6%

НБУ переглянув прогноз падіння української економіки у 2020 році до 6% з попередніх 5%

Про це повідомила пресслужба НБУ.

"Українська економіка впаде на 6% у 2020 році, однак у наступні роки повернеться до зростання на рівні близько 4%", - йдеться у повідомленні.

У пресслужбі зазначили, що у другому півріччі 2020 року економіка розпочала відновлення. Зокрема, пом'якшення карантинних обмежень сприяє пожвавленню ділової активності. 

За даними регулятора, до повноцінної роботи вже повернулися більшість підприємств найбільш постраждалого під час коронакризи сектору послуг. Ситуація на ринку праці хоч і залишається гіршою за докризову, втім демонструє ознаки стабілізації.

"Стимулюючі заходи Національного банку, кредитні канікули, податкові пільги та розширення бюджетної допомоги з безробіття додатково підтримали бізнес-активність та приватне споживання", - зауважили у пресслужбі.

У той же час, за прогнозом НБУ, темпи відновлення економіки будуть стримуватися все ще пригніченим споживчим та інвестиційним попитом. 

Так, під час кризи громадяни суттєво знизили витрати на товари не першої необхідності, а бізнес призупинив втілення планів розвитку, переглянув штатні розписи та зарплатні фонди.

"З огляду на високий рівень невизначеності щодо поширення коронавірусу громадяни та підприємства, ймовірно, і надалі будуть достатньо стриманими в своїх споживчих та інвестиційних рішеннях. Повільний вихід із кризи інших країн, зокрема й наших торговельних партнерів, також обмежує можливості пришвидшення відновлення економіки", - підкреслили в НБУ.

Втім, за прогнозом регулятора, у 2021-2022 роках українська економіка зростатиме завдяки монетарним та фіскальним стимулам та посиленню зовнішнього попиту. Зазначається, що головним драйвером економічного зростання буде приватне споживання.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb