Ми воювали за Україну й не маємо місця на своїй землі: учасники АТО пікетували мерію Львова

Десятки військових сьогодні прийшли до стін Львівської міської ради, щоб влада зрештою вирішила питання з виділенням землі для ветеранів

Про це повідомляє "Еспресо-Захід".

Шість років багатодітний батько та ветеран війни Денис Феник очікує на свою законну ділянку землі. Нині він із сім’єю живе в маленькій квартирі житловою площею 20 кв. метрів. 300 днів чоловік пробув на фронті. У 2014 році його мобілізували. Воював у найгарячіших точках Сходу у складі 24-ї королівської бригади. Кримське, Бахмутка, Авдіївка – міста, які обороняв Денис. Утім, пройшовши пекло війни, нині знову стоїть, але вже на мирній території, під стінами міської ради й вимагає законного права на землю.

"Проблема тягнеться роками, нас годують обіцянками, – наголошує учасник АТО Денис Феник. – Ми вже не віримо чиновникам. Вимагаємо, щоб втрутився Андрій Садовий, бо саме від нього залежить рішення, яке могло б розв’язати проблему. Ми хочемо гарантій від Садового, щоб нарешті проблема рушила з місця".

Виділити землю учасникам російсько-української війни обіцяють у міській раді ще з 2017 року. Ще тоді виділили 50 га землі для військових. Проте скористатися нею хлопці досі не можуть, документи не дозволяють і права власності на ділянки досі нема. На свою частину претендує 598 сімей. Землю розділили, але при розподілі 13 ділянок "зайшли" на сусідню територію. І через проблему з документацією ніхто не може скористатися землею.

"Раніше ділянка була на території Пустомитівського району за межами всіх населених пунктів, – розповідає "Еспресо-Захід" співзасновниця громадської організації "Соціальний захист населення та учасників АТО" Леся Турашвілі. – Розпорядником земель був Держгеокадастр. Після об’єднання в ОТГ ділянки увійшли у склад Зимноводівської ОТГ. 13 ділянок перейшли до Рясне-Руської, а це зовсім інший район. Отож влада Рясне-Руської готова віддати місту ці ділянки, але навзаєм хоче рівноцінну землю біля Львова. Нині рішення за міським головою. Потрібно скликали сесію і винести ці питання на розгляд міських депутатів, котрі обіцяють нас підтримати". 

Під час акції до пікетувальників вийшли в.о. директора містобудування Сергій Коровайник та директор департаменту "Адміністрація міського голови" Євген Бойко, котрі обіцяли, що всі питання проголосують на сесії. Втім учасники акції вимагали зустрічі із Садовим і всі разом зайшли у приміщення мерії. Ветеранам вдалося поспілкуватися з Андрієм Івановичем, котрий пообіцяв вирішити питання на найближчій сесії, 6 серпня.

Фото: Денис Феник