Цей день в історії: Василь Тютюнник очолив Армію УНР

26 липня 1919 року командувачем Армії УНР було призначено 29-річного Василя Тютюнника

Про це з посиланням на просвітницький проект Ukrainian Military Honour розповідає Еспресо.TV.

Історики називають його "військовим генієм, який вмів за тяжких обставин рятувати армію від здавалося б неминучих поразок".

Читайте такожРазом проти радянської Росії: як 100 років тому війська Петлюри та Пілсудського звільнили Київ

"Так було у червні 1919 року, коли Армія УНР після тяжких поразок від польського та московського військ була ними затиснута на вузькій смужці української землі від Кременця (тепер Тернопільської обл.) на південь до Дністра вздовж західного берега Збруча. Ситуація виглядала цілком безнадійною, коли Тютюнник, що був тоді помічником начальника штабу Армії УНР, запропонував план операції з контрнаступу в бік московських військ. Ніхто в успіх не вірив, але він наполіг і сам взявся цією операцію керувати. Так було й визволено від московської комуни Проскурів (тепер Хмельницький) і Кам'янець-Подільський", - зазначається у повідомленні.

У день призначення Василя Тютюнника командувачем під його керівництвом розпочався славетний похід Армії УНР на Київ і Одесу з метою звільнення України від московської окупації.

Читайте такожЗабутий мир: перша дипломатична перемога УНР

Отже 26 липня 1919 року Київська група Юрія Тютюнника і 2-га дивізія "Запорозька Січ" (начальник - Юхим Божко) Армії УНР поновили наступ на Жмеринку (тепер Вінницької обл.). Бої йшли на підступах до міста.

Того ж дня 3-тя Залізна дивізія (начальник - Олександр Удовиченко) Армії УНР відновила наступ на Вапнярку (тепер Томашпільського р-ну Вінницької обл.).

Читайте такожЯк звільнити Крим і захопити Чорноморський флот. Майстер-клас від УНР

"Василеві Тютюннику лишалося жити менше 5 місяців. За своє коротке життя, а власне за 2 останніх його роки, він встиг вписати не одну не одну славну сторінку в історію боротьби українців за свободу", - наголошує Ukrainian Military Honour.

Прожив він лише 29 років.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb