Забутий мир: перша дипломатична перемога УНР

Юрій Корогодський
9 лютого, 2018 п'ятниця
09:16

9 лютого 1918 року сталася важлива для визнання української державності історична подія. Делегація Української народної республіки підписала у Брест-Литовську мирну угоду з країнами Четверного союзу

Після цього для України завершилась Перша світова війна, а Центральна Рада отримала союзників для боротьби з Радянською Росією.

Переговори у Бресті

Наприкінці 1917 року в Європі вже відчувалась втома від виснажливої війни, яка тривала четвертий рік. Росія входила до блоку країн Антанти. Разом з Францією, Британією та США вона вела війну проти країн Четверного союзу (Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина, Болгарія). Однією з арен цієї війни були українські землі, а самі українці були змушені стріляти один в одного, воюючи у складі двох ворожих блоків. Тому припинення Першої світової війни для українців було пов’язано ще й з закінченням братовбивчих бойових дій.

Після Жовтневого перевороту більшовики відмовилися від участі у війні на боці Антанти і виступили з пропозицією сепаратних мирних переговорів з німцями та австрійцями. Такі переговори розпочалися у грудні 1917 року і виникла ситуація, коли долю України могли вирішити без її участі. Тому влада УНР була змушена приєднатися до цих переговорів та вголос заявити про своє право на дипломатичне та політичне визнання.

На нараді керівників українських есерів і соціал-демократів було визначено делегацію УНР у складі прем'єр-міністра Всеволода Голубовича, Миколи Левитського, Миколи Любинського, Михайла Полоза і Олександра Севрюка. 1 січня 1918 року делегація прибула до Брест-Литовська, де наполягала на окремій участі у переговорах.

Участь делегації УНР поставила у скрутне становище більшовиків. Офіційно вони визнавали право націй на самовизначення і тому були змушені погодитися на участь делегації УНР у переговорах.

В той же час більшовики, яких очолював Лев Троцький, робили все можливе, щоб самостійно вирішити питання про післявоєнні кордони на сході Європи. Міністр закордонних справ Австро-Угорської монархії Оттокар Чернін визнав делегацію УНР учасником переговорів, але не визнав Україну як самостійну державу. Було вирішено, що таке визнання відбудеться вже після укладення мирного договору.

Потім Росія запропонувала зробити перерву у переговорах до кінця січня 1918 року. Затягуючи переговори, більшовики хотіли виграти час, щоб захопити більшу частину української території. В цей час вже тривала війна Радянської Росії проти УНР. Війська більшовиків двома колонами наступали на Київ. Маючи військову перевагу, вони планували захопити українську столицю та заявити про повалення влади УНР.

Тоді зміни мусили статися і на переговорах у Бресті, де делегацію УНР довелося б замінити підконтрольною росіянам делегацією українських більшовиків.

Читайте також: Бій під Крутами: трагедія добровольців, які воювали проти Росії

Молоді дипломати

На нечисленних фото, які залишилися після переговорів, видно, якими молодими були українські дипломати. Голубовичу було 32 роки, Левицькому — 37, Любинському — 26, Полозу — 27, Севрюку — 24 роки. Зрозуміло, що їм було дуже складно, не маючи відповідного політичного та дипломатичного досвіду, брати участь у переговорах з німецькими та австро-угорськими генералами. Зі свого боку на хід переговорів агресивно тиснула делегація російських більшовиків. Отже, представникам УНР було непросто з самого початку.

Цікаво, що початок мирних переговорів у Бресті викликав конфлікт в уряді УНР. Прихильник орієнтації на Антанту, міністр закордонних справ Олександр Шульгин подав у відставку через намагання Центральної Ради домовитися з країнами Четверного союзу. Прихильником співпраці України з країнами Антанти був і військовий лідер УНР Симон Петлюра.

Однак домовитися з Антантою було практично неможливо. Практично одразу після початку революції 1917 року представники Антанти заявили, що підтримують збереження єдиної Росії та не визнають українську незалежність. Зокрема, про це говорили у середині січня 1918 року співробітники французької місії у Києві.

Водночас офіційні представники Великої Британії та Франції в Україні вимагали від української влади продовження участі у Першій світовій війні. УНР не могла одночасно вести війну на два фронти. До того ж продовження бойових дій проти Німеччини та Австро-Угорщини означало подальшу братовбивчу війну для розділених між різними державами українців.

Підписання Брестського мирного договору, незважаючи на поступки українців німцям та австро-угорцям, можна вважати успіхом української дипломатії. Головним у цій ситуації було визнання УНР на міжнародній арені.

Звільнення від більшовиків

Мирний договір проголошував припинення війни між Четверним союзом та УНР. Пункт третій договору передбачав звільнення окупованих Росією територій після ратифікації документу. На той час уряд УНР був змушений відступити до Житомира і сподівався на воєнну допомогу країн Четверного союзу.

До 31 липня 1918 року учасники переговорів зобов'язувалися укласти торговельний договір про взаємне постачання надлишків промислової продукції. Договір також мав таємний протокол. Делегація Центральної Ради домоглася включення до території УНР Холмщини і Підляшшя, де проживало українське населення (зараз – це територія Польщі). Також передбачалося приєднання української частини Східної Галичини до Буковини і створення так званого Коронного краю, який мав би автономію у складі Австро-Угорщини.

Зазначимо, що УНР зобов'язалась постачати в Німеччину та Австро-Угорщину їжу, що була потрібна для населення цих країн.

1 березня 1918 року більшовицькі війська були змушені залишити Київ. Через тиждень до міста прибув уряд Центральної Ради. Центральна Рада готувалася до скликання Установчих зборів, які мали вирішити питання подальшого політичного облаштування молодої держави. Однак, далися взнаки негативні сторони Брестського миру. Австрійські та німецькі війська почали активно втручатися у внутрішні справи УНР.

Зокрема, головнокомандуючий німецькими військами Ейхорн попередив селян, щоб вони не перешкоджали діям поміщиків. Це викликало незадоволення соціалістичної Центральної Ради. Вважається, що саме після цього окупаційна влада вирішила здійснити державний переворот, який очолив колишній царський генерал Павло Скоропадський.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:33
Оновлено
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
Більше новин