Танкер Delfi почнуть евакуювати з одеського пляжу наприкінці серпня, - АМПУ

За словами в.о. голови Адміністрації морських портів України Олександра Голодницького, судновласник втратив право на прибирання танкеру 20 липня

Про це повідомив в. о. голови Адміністрації морських портів України Олександр Голодницький, передає "Радіо Свобода".

Прибирати затонулий танкер Delfi  з одеського пляжу буде підрядник за контрактом із Адміністрацією морських портів України – судновласник втратив це право після 20 липня. 

Зараз на пляжі продовжуються роботи підрядної компанії, яку обрав судновласник, але в АМПУ пообіцяли зупинити їх – термін, який капітан Одеського порту виділив судновласнику на евакуацію бункерувальника, сплив рівно тиждень тому.

"Ми підпишемо договір і після цього можна буде говорити про точні терміни. Я орієнтовує себе та своїх підлеглих щодо підписання контракту – це 15-25 серпня. Це із усіма процедурами та переговорами, якщо процедура не буде оскаржена. Не думаю, що вона може бути оскаржена – це занадто публічно. Хто буде переможцем, який спосіб він обере, та інші деталі, ви побачите в договорі", – заявив Голодницький.

Читайте також: Затонулий танкер Delfi: Шмигаль доручив Криклію взяти на особистий контроль підняття судна

За його словами, до вересня підрядник від АМПУ має розпочати роботи.

27 липня Голодницький приїхав до Одеси для участі в експертній нараді з приводу евакуації Delfi з пляжу.

Раніше, 18 і 25 липня, провалились дві спроби відтягнути затонулий бункерувальник з мілини – рвалися вантажні троси на буксирах.

26 липня обласна комісія з надзвичайних ситуацій під керівництвом голови Одеської облдержадміністрації Максима Куцого провела позачергове засідання з приводу бункерувальника, визнала аварію надзвичайною ситуацією та звернулась до комісії ДСНС України для затвердження їхнього висновку. За словами Голодницького, це має остаточно «розв’язати руки» АМПУ в питанні евакуації судна, зокрема провести тендер за прискореною процедурою – протягом не 2,5 місяців, а 20 днів.

Тендер на евакуацію судна вартістю близько 25 млн грн АМПУ оголосило 23 липня. Вартість послуги базується, за словами в.о. голови ДП, по-перше, на вивченні ринку і консультаціях із 5-7 профільними компаніями, по-друге, на необхідності застрахувати роботи, і по-третє, на особливостях роботи із державними коштами. Підрядник Smart Marine Concept, який раніше намагався евакуювати Delfi, працював приблизно за 500 тис. грн.