Ломбарди, страхові та пошта зможуть ідентифікувати клієнтів за цифровими документами, - Мінцифри

НБУ дозволив нефінансовим установам ідентифікувати клієнтів за допомогою цифрових документів у додатку "Дія"

Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Згідно з повідомленням, рішення про надання дозволу небанківським фінансовим установам ідентифікувати клієнтів за допомогою цифрових документів у додатку "Дія" міститься у відповідній постанові НБУ.

"Зокрема постанова стосується страхових компаній, кредитних спілок, ломбардів, платіжних організацій, операторів поштового зв’язку, інших установ, що надають послуги з переказу коштів та здійснення  валютних операцій тощо", - йдеться у повідомленні.

Таким чином, зауважили у пресслужбі, українці зможуть отримувати послуги цих установ без паперових документів, маючи при собі лише смартфон. Працівники ж установ будуть верифікувати клієнтів за допомогою цифрової ID-картки чи закордонного біометричного паспорту громадянина через мобільний додаток "Дія".

Крім того, постанова НБУ дозволяє верифікацію клієнтів за допомогою даних системи BankID та накладення особою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на копію свого ідентифікаційного документу.

"А верифікувати ФОП та представників ТОВ тепер можна за допомогою інтегрованої системи електронної ідентифікації (ІСЕІ), через яку надається доступ до інформації про цих осіб в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", - додали у відомстві.

Крім того, Мінцифри працює над розробкою програмного забезпечення, яке дозволить компаніям підтверджувати достовірність цифрових документів у додатку "Дія".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb