На Київщині, Вінниччині та Запоріжжі російські спецслужби створюють воєнізовані формування "під дахом" церкви Московського патріархату, - голова розвідки Кондратюк

Одна з форм кремлівського тиску на Україну - просування ідеї "російської православної церкви"

Про це пише глава Служби зовнішньої розвідки Валерій Кондратюк у статті для Дзеркала тижня, передає Еспресо.TV.

Він упевнений, що російські спецслужби, маючи важелі тиску на релігійну сферу, використовують російське православ'я як "жорстку" (інспірація протестних акцій, які можуть легко перерости в показові сутички з правоохоронцями або провокаторами) і як "м'яку" силу (вплив на думку прихожан).

"На цьому напрямку Росія використовує всі наявні технології для протидії процесу становлення Православної церкви України, маніпулюючи почуттями українських вірян і намагаючись усіляко зберегти свій вплив на них", - зазначає очільник СЗР.

Читайте такожЯк Києво-Печерська лавра виховувала бойовиків для Гіркіна

Крім того, в релігійних громадах активізувалася діяльність проросійських "козацьких" організацій, які намагаються на місцевому рівні дублювати функції поліції з охорони громадського порядку.

"Ще один спецпроєкт Кремля - ​​спроби створення та легалізації в регіонах України парамілітарних формувань у межах релігійних громад із наділенням їх правоохоронними функціями", - наголошує Кондратюк.

За його даними, такі випадки фіксувалися, зокрема, в Київській, Вінницькій та Запорізькій областях.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb