Людина з державницьким мисленням: у Львові поховали легендарного командира "Червня"

Прощання з командиром добровольчих підрозділів у російсько-українській війні Андрієм Гергертом відбулося у Гарнізонному храмі імені Петра і Павла. Поховали Героя на Личакові

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

На площі біля Гарнізонного храму в центрі Львова нині людно. Сім’я, родина, друзі, побратими прийшли віддати останню шану легендарному командиру добровольчих підрозділів у російсько-українській війні Андрію Гергерту, псевдо "Червень".

"Ми з ним часто на війні бачилися, – розповів у коментарі "Еспресо-Захід" товариш покійного Андрій Кравчук. – Ніхто не міг подумати, що така біда спіткає. Мудрий аналітик і величезний патріот. Дуже бракуватиме його. Перетиналися в Кримському, Новоайдарі, Волновасі, Маріуполі. Допомагали один одному".

Посеред колони, яка вишикувалася до входу у храм – бійці восьмого батальйону УДА "Аратта". Побратим Андрія Михайло Сазанов розповів "Еспресо-Захід", що він був добрим товаришем і хорошим командиром. Протягом перших двох років війни служили на Маріупольському напрямку. 

"У лютому 2015 року ми були в селищі Чермалик, що на Донеччині, – пригадує з усмішкою Михайло. – В мене був день народження. Я попросив Андрюху по 50 грамів випити. А він дістав 200 гривень і каже: "То тобі на "печенька". Ось так от святкували "печеньками" день народження".

Прощатися з другом також прийшов Андрій Антонищак. Нині він полковник Національної гвардії та радник командувача Нацгвардії України. Саме на війні чоловік познайомився з Андрієм Гергертом.

"Важко говорити в минулому. Енергійний, розумний, з почуттям гумору, активний і головне – воїн. Він надзвичайно любив життя. Це вже заїжджена фраза, але чомусь так виглядає, що Україна втрачає найкращих своїх синів. Людина з державницьким мисленням. Ми багато розмовляли на різні теми, в тому числі і про благоустрій держави та про її майбутнє. Мабуть, таким і залишиться в пам’яті", – підсумовує Андрій Антонищак.

Після прощання у храмі ритуальна колона рушила до Личаківського кладовища, де поховали Андрія Гергерта. У чоловіка залишилася дружина та четверо дітей.