У КПІ розробили пристрій для перевірки слуху в новонароджених немовлят

На факультеті електроніки студенти та аспіранти факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського розробили пристрій для скринінгу слуху - вушний ехоскоп

Пристрій спроєктували на базі гуртка науковців Medical Acoustics.

"На кожну тисячу новонароджених є одна дитина з вадами слуху. Якщо до 6-місячного віку не використати спеціальний дитячий слуховий апарат, дитина буде з вадами розвитку. Якщо ж вчасно діагностувати проблему і місце пошкодження – середнє чи внутрішнє вухо, – то можна забезпечити нормальний розвиток дитини", – розповідає Сергій Найда, завідувача кафедри акустичних та мультимедійних електронних систем. Саме під його керівництвом науковці і розробили пристрій.

Ця кафедра 25 років спільно з Інститутом отоларингології ім. проф. О. С. Коломійченка НАМН України  вивчають раннє діагностування вад слуху.

Розробники заявляють, що модель ехоскопа може працювати з допомогою стандартного комп’ютера, в цьому його перевага перед прототипами, які працювали лише з спеціальним програмним забезпеченням. З ним може працювати кожен лікар, він простий у використанні.

Пристрій - дешевший (приблизна вартість – 10 тис. грн) за імпортний аналог (120 тис грн). 

Він вираховує якість слуху у відсотках і видає результат одразу. Прилад може спрощувати всі об’єми інформації і видавати цифру з показником. Процедура триває близько однієї хвилини. За словами науковців, можна одразу бачити, пройшло немовля тест чи ні.

"Модель використовує комп’ютер і зовнішню звукову карту. Виготовляється тільки акустична частина цього приладу, на базі фонендоскопа (прилад для вислуховування шумів, - ред.). Прилад заснований на тому, що у вухо новонародженого передається комфортний за гучністю короткий імпульс.Потім ми фіксуємо сигнал, який пройшов через усю слухову систему, і вже далі відбувається його обробка", – пояснює принцип роботи Найда.

Станом на зараз, ехоскоп існує як лабораторна модель.  Науковці планують мати в кінці розробки - автономний портативний цифровий прилад, який видає дає лікарю відповідь, чи є у дитини порушення слуху. У листопаді 2019 року екоскоп представили на міжнародній виставці у Китаї.

Для створення готового пристрою, який можна буде поставляти у пологові будинкам,  гурток науковців потребує фінансування, вони у пошуку спонсорів. Попри відсутність інвесторів розробники працюють над новими проєктами.  

Так у Medical Acoustics спроєктували акустичний термометр для визначення глибинної температури тіла людини (використовують для діагностування пухлин), ультразвуковий широкосмуговий терапевтичний прилад для фізіотерапії (застосовують для прогрівання тканин); метод музичної терапії на основі аудіосигналами (за допомогою спеціально підібраної музики прилад контролює психічний стан людини, наприклад заспокоює).

 Кафедра акустичних та мультимедійних електронних систем КПІ імені Ігоря Сікорського