"Особисто готовий до будь-яких змін": Лукашенко відповів на заклик опозиції повернути стару Конституцію

4 серпня у зверненні до білорусів Олександр Лукашенко прокоментував наміри опозиції повернути конституцію РБ 1994 року

Про це президнет Білорусі Олександр Лукашенко заявив у Посланні білоруському народу і Національним зборам, передає БелТА.

"Якщо суспільству потрібні зміни, то вони будуть. Всі реформи повинні починатися з Конституції. Не з вуличних акцій, а саме з Основного Закону. Повернення до Конституції 1994 року - повний абсурд. Треба рухатися вперед. І це стосується не тільки економіки, а й політики ", - зазначив Лукашенко.

Читайте також: Пробудження Білорусі стало справжньою несподіванкою. Тихановська лише вчиться політиці, - Лебедько

Президент РБ відзначив, що в даний час в країни зовсім інші потреби, і Конституція повинна не тільки їм відповідати, а й на кілька кроків випереджати суспільний розвиток.

Читайте також: Кандидатка в президенти Білорусі Тихановська викликала Лукашенка на дебати в прямому ефірі перед натовпом людей

За його словами,  на питання, якою їй бути в цілому і в деталях, суспільство ще не відповіло.

"Але впевнений, білоруси його дадуть в процесі громадського обговорення", - заявив білоруський лідер. 

Читайте також: Вибори-2020 у Білорусі: як залякує влада й до чого готується опозиція

"І вже нинішній склад парламенту обов'язково виробить і запропонує народу таку Конституцію разом з усіма держслужбовцями та фахівцями", - підкреслив він.

Лукашенко додав, що пропозиції щодо змін до Конституції можуть бути різні, в тому числі в галузі партійного будівництва, перерозподілу повноважень між органами державної влади. "Я особисто готовий до будь-яких змін, якщо вони будуть на користь народу і якщо ви до них готові", - сказав Олександр Лукашенко.

"Але головне - Конституція не повинна провокувати політичну кризу, викликати параліч управлінської системи, як це було в середині 90-х", - підкреслив білоруський президент.

Він нагадав, що в ті роки країна загрузла в нескінченних політичних суперечках і дебатах на шкоду прийняття невідкладних рішень, котилася в прірву, а народ опинився на межі виживання. "Я вже наводив приклад: банди орудували від Москви до кордону з Польщею, оббираючи всіх. Мені з цієї трибуни і соромно і страшно згадувати, як ми воювали проти цих бандитів. Але ми їх за півроку вичистили з дороги. 32 банди (було. - прим. Ред.) в місті-герої Мінську, - розповів Лукашенко.

"Ми за півроку очистили Мінськ від банд. Ви хочете в 90-ті? Ви цього хочете? Щоб країну поділили на сектори і збирали данину і носили по вертикалі? Я цього не хочу, і при мені цього не буде. Чи не буде, поки я живий, а не тільки поки я Президент. я це все на своїх плечах витягнув ", - заявив Лукашенко.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо