Менше українців потребуватимуть операцій за кордоном: Кабмін удосконалив перевезення органів для трансплантації

Кабмін ухвалив проєкт постанови "Про затвердження порядку перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію України та вивезення їх за межі митної території України"

Відповідно до тексту проєкту постанови, затверджено порядок перевезення анатомічних матеріалів у межах України, а також їх ввезення та вивезення за межі митної території України.

Зокрема, порядок регулює перевезення людських органів та їх частин, біоматеріалів крові та стовбурових клітин для трансплантації, виготовлення біоімплантів та науково-дослідних цілей.

Згідно з текстом пояснювальної записки, у зв'язку з відсутністю регулювання трансплантації анатомічного метеріалу донора неродинного походження або донора-трупа, щодня в Україні помирає близько 9 людей. Крім того, наразі не врегульоване питання перевезення анатомічних частин.

Так, зазначається, що відсутність системи трансплантації призводить до необхідності направлення на операції за кордон, що, у свою чергу, призводить до зростання соціальної напруги та формування значної черги на направлення на лікування.

За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, документ врегулює питання діяльності суб'єктів господарювання, які перевозять анатомічні матеріали людини, а також дозволить збільшити трансплантацію українцям та не відправляти їх за кордон.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb