Коломойський прокоментував звинувачення з боку Мін'юсту США у відмиванні грошей через американські компанії

Український бізнесмен Ігор Коломойський у відповідь на звинувачення Мін'юсту США у розкраданні коштів із ПриватБанку і відмивання через американські фірми заявив, що всі інвестиції у підприємства на території США робив власними грішми

Про це Коломойський сказав у коментарі hromadske.

"Всі інвестиції у США були зроблені з власних коштів, отриманих в 2007-2008 роках за угодою з Evraz і з доходів інших бізнесів, що зберігалися в Приватбанку. Все інше категорично відкидається", - сказав Коломойський.

Нагадаємо, Мін'юст США стверджує, що Ігор Коломойський і Боголюбов разом із американцями Уріелем Лейбером і Мордехаєм Корфом брали в ПриватБанку кредити і витрачали їх на купівлю американської комерційної нерухомості та заводів із виробництва сталі та сплавів. За даними ФБР, кредити рідко повертали банку.

У зв'язку з цим Мін'юст США подав цивільну скаргу з вимогою конфіскувати у Техасі та Кентуккі майно, що належить підконтрольній Коломойському компанії.

Адвокат Коломойського Майкл Салліван у спілкуванні з виданням Washington Post заявив, що його клієнт "категорично відкидає звинувачення та скарги, які подало Міністерство юстиції".

Раніше, у травні 2019 року ПриватБанк звернувся до Канцелярського суду штату Делавер із позовом про відшкодування збитків, завданих у результаті різних протиправних дій Ігорем Коломойським, Геннадієм Боголюбовим, Мордехаєм Корфом, Хаїмом Шошетом, Уріелем Лейбером і компаніями, зареєстрованими у США. У позові йдеться про відмивання грошей упродовж майже 10 років загальним обсягом у $470 млрд.

ПриватБанк заявив, що Коломойський і Боголюбов є бенефіціарами або контролюють зареєстровані у США фірми, що брали участь у відмиванні виведених із банку грошей. У позові йдеться про феросплавні та металургійні заводи, комерційну нерухомість і готелі.

Так, компанія Optima Ventures стала найбільшим власником комерційної нерухомості в місті Клівленд, а найбільше майна Коломойського та Боголюбова банк виявив у штатах Огайо, Іллінойс і Техас.

4 серпня 2020 року ФБР прийшло з обшуками в офіси компанії Optima в містах Клівленд і Маямі.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb