Перша трансплантація підшлункової в Україні: операцію провели 45-річному львів’янину

Вночі 7 серпня в Україні вперше трансплантували підшлункову залозу. Операцію провели у Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги. Тієї ж ночі провели операції з пересадки серця і нирок

Про це "Еспресо. Захід" повідомили у пресслужбі Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги. 

Як зазначають медики, підшлункову залозу в Україні посмертно ще ніколи не трансплантували. Новий орган отримав 45-річний львів’янин, який з дитинства хворів на цукровий діабет, а останні кілька років ще й на ниркову недостатність. Тому, крім підшлункової, пацієнту пересадили також нову нирку. 

Цієї ночі провели ще одну операцію з трансплантації нирки. Пацієнткою стала 30-річна жінка з Волині. "До цього вона три роки була на гемодіалізі. Донорський орган запрацював просто на операційному столі",  – зазначив у дописі на Facebook головний лікар Комунальної клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук.

Також лікарі пересадили 45-річному чернівчанину, який практично був при смерті, нове серце. У пресслужбі лікарні зазначають, що 3 роки тому пацієнт отримав запалення легень, ця інфекція вразила серце, після чого воно не могло качати кров. Без операції чоловік не прожив би й кількох тижнів. 

Донором для цих людей став 38-річний житель Львівської області. Він потрапив до лікарні із розривом аневризми судин головного мозку. "Наші спеціалісти доклали усіх зусиль, щоб його врятувати, але, на жаль, це було неможливим. А після того, як йому констатували смерть мозку, рідні чоловіка - дружина і мама - підписали згоду на донорство, аби органи їхньої близької людини, яка померла, продовжили жити в інших людях. Це дуже важке рішення, але ми, пацієнти і їхні рідні дуже за нього вдячні. Разом з тим ми співчуваємо їхній втраті", – повідомив Олег Самчук.

Нагадаємо, Львівська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги увійшла до пілотного проекту з трансплантації органів в рамках медичної реформи. Для пацієнтів це означає, що усі медичні послуги з трансплантації сплачуватиме держава.

Додамо, як зазначив міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час візиту до Львова, Україна має намір за 2,5 років здобути трансплантаційну незалежність. Це дасть можливість врятувати більше життів, оскільки операції в Україні значно дешевші, аніж за кордоном. До прикладу, трансплантація серця за кордоном коштує близько 3 мільйонів гривень, в Україні сума сягає лише трохи більше 600 тисяч.