У Мукачівському замку Паланок презентували ремісничу мануфактуру

Реміснича мануфактура у замку Паланок - це новий проєкт, аналогів якому немає в Україні

Про це повідомляє Мукачево.нет.

Організатори хотіли розширити театралізовану історичну подію – театралізоване весілля Ілони Зріні (лідерка угорського визвольного руху в 1685—1703 роках, національного визволення Хорватії та Угорщини в 17 столітті від абсолютистського правління членів правлячої австрійської династії Габсбургів.– Ред.) і після основної частини запропонувати туристам та місцевим жителям побачити, як раніше працювали ремісники та навіть взяти участь у виготовленні цікавих предметів,- розповів директор Мукачівського історичного музею Михайло Белеканич.

Через карантин "весілля" Ілони Зріні перенесли, а от ремісничу мануфактуру все ж розпочали у форматі онлайн. Через карантин середньовічне рукоділля довелось поєднати з сучасними технологіями. Присутніми на майстер-класах могла бути обмежена кількість людей, що записувались заздалегідь.

Кожен майстер-клас пов'язаний також з історичною подією чи періодом часу у замку Паланок.

Коли займались гончарством, дізнавались більше про кельтів.

Під час виготовлення клаптикових виробів, слухали про місто під захистом святого Мартина. Тема "Угода з князем" чудово поєдналась з лялькарством,а епоха Жужанни Лорантффі - з виготовленням дерев'яних конструкцій. Штурм замку з плетінням з ниток та кукурудзи, кравецькою справою. Тут навчались плести мережево і виготовляти пряники за старовинною технологією. Загалом до проєкту залучено сім ремісників.

Фінальний майстер-клас з виготовлення вітражів приурочать до головної теми кохання – реконструкції весілля Ілони Зріні, що відбудеться 22 серпня.

Кількість відвідувачів теж буде обмежена, з обов'язковою попередньою реєстрацією. А от подивитись подію онлайн запрошують абсолютно всіх. В онлайн-форматі навіть можна виграти подарунки. Організатори розповіли, що це буде коштовна вітражна картина з зображенням замку.