Нацбанк наступного року буде змушений підвищувати облікову ставку, - експерт

Національний банк України внаслідок запланованого підвищення мінімальної зарплатні у три етапи буде змушений наступного року підвищувати облікову ставку. Це призведе до здорожчання кредитів

Таку позицію висловив Тарас Козак, президент інвестиційної групи “Універ”, в ефірі програми “Великий ефір Василя Зими” на телеканалі “Еспресо”.

“Наступного року, щоб приборкати інфляцію - а вона буде роздуватися - Національний банк буде змушений підвищувати облікову ставку”, - переконаний Козак.

Він прогнозує, що підвищення мінімалки цьогоріч на 277 грн жодним чином не вплине на інфляцію.

“Але зростання наступного року до 6 тис. грн і до 6,5 тис. грн - це зростання мінімальної зарплатні майже вдвічі за три роки. Тому що у 2018-му році мінімальна зарплатня була ще 3700. А у 2021 році буде майже удвічі вище. Це при тому, що наша економіка не стала вдвічі більшою, чи продуктивність праці не стала вдвічі більшою”, - підкреслює економіст.

За його словами, підвищення мінімалки наступного року стане не тільки ударом по економіці, а й призведе до зростання інфляції.

Експерти трактують підвищення мінімалки як приховане зростання податків та вбачають у цьому рішенні ризики для споживачів, власників малого бізнесу та економіки в цілому.