НБУ ввів у банк "Аркада" тимчасову адміністрацію для виведення його з ринку, - Шевченко

За словами голови НБУ Кирила Шевченка, причиною виведення банку з ринку стало зменшення нормативного капіталу менш ніж до однієї третини від встановленого рівня

Про це голова Національного банку України Кирило Шевченко сказав під час брифінгу.

"Вчора, 25 серпня, Національний банк визнав неплатоспроможним банк "Аркада". Таке рішення було ухвалене для захисту кредиторів і вкладників банку. Причина виведення банку з ринку - це зменшення нормативного капіталу менш ніж до однієї третини від мінімально встановленого рівня. В банк введена сьогодні ранком тимчасова адміністрація", - сказав Шевченко.

За словами Шевченка, проблеми в банку виникли через втрату активу - будівлі та земельної ділянки, яка знаходиться у Києві на вул. Ольгинська. Так, у минулому році банк "Аркада" передав цю будівлю в заставу спорідненій особі, а кредитор нещодавно стягнув цю нерухомість через несвоєчасне обслуговування боргу.

"У результаті втрати такого великого активу капітал банку став від'ємний і Національний банк був зобов'язаний ... згідно з законом "Про банки" визнати його неплатоспроможним", - підкреслив голова НБУ. 

Шевченко також зазначив, що 90 % вкладників банку (5000 осіб) отримають гроші у повному обсязі - їх вклади становлять менше, ніж гарантована державою сума (200 тис. грн). Загалом Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виплатить таким вкладникам 285 млн грн.

Він також додав, що активи банку "Аркада" у банківській системі складали менш ніж 1,1% банківської систему, тому жодного впливу на роботу банківської системи виведення банку з ринку не здійснить.

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут також зазначила, що ФГВФО зайшов у банк та взяв його під свій контроль.

"Повноважна особа фонду буде виконувати функції голови правління наглядової ради та аудиторські функції", - сказала Рекрут.

Вона додала, що наразі ФГВФО починає інвентаризацію активів банку, формування ліквідаційної маси та реєстру кредиторів.