З'явилась петиція до Зеленського про відставку Фокіна з ТКГ

31 серпня на сайті президента з'явилась петиція про відставку першого прем'єр-міністра Вітольда Фокіна з посади заступника голови української делегації у Тристоронній контактній групі

Ініціатором відповідної петиції президенту Володимиру Зеленському став громадський активіст, кандидат юридичних наук, Андрій Смолій, передає Еспресо.TV.

"Вимагаємо звільнити з посади члена Тристоронньої контактної групи по Донбасу Вітольда Фокіна у зв'язку з відвертими антиукраїнськими заявами", - йдеться в текстіі петиції.

Читайте також: Віталій Портников: Заяви Фокіна - нісенітниця

Автор петиції аргументував це тим, що Фокін заявив про потребу оголосити загальну амністію для бойовиків незаконних терористичних угрупувань "ДНР" та "ЛНР", провести вибори в ОРДЛО, а також "вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще - всього Донбасу".

"Фактично, представник України в ТКГ повторив всі російські наративи щодо "особливого порядку самоврядування", щодо "амністії", а головне, щодо особливого статусу для всієї території Донецької та Луганської областей, частина з якої є контрольованою Україною, а це відповідно здача території нашої держави", - пояснив Смолій.

Читайте також: "Особливий статус перетворить Донбас у проросійське гетто" : представник Донецька від України в ТКГ Гармаш про заяву Фокіна

"Фокін фактично запропонував проводити вибори вже зараз, коли не забезпечені всі відповідні умови для цього, а це пряма загроза легітимізації терористичних республік. Такі заяви Фокіна не відповідають інтересам України та загрозою для безпеки та територіальної цілісності держави, тому такі люди не можуть представляти нашу державу на ТКГ по Донбасу", - додав Смолій.

Відзначимо, за три з половиною години з моменту появи (з'явилась о 3 годині дня 31 серпня) петиція набрала 2600 підписів та 1,6 тис. репостів допису автора у мережі Facebook.

  • Нагадаємо, Вітольд Фокін заявив, що  він особисто підтримує ідею надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині, а також виступає за загальну амністію для бойовиків
  • Голова ВР Дмитро Разумков відреагував на слова представника України в ТКГ, заявивши, що повна амністія бойовикам є військовим злочином
  • Голова МВС Арсен Аваков, у свою чергу, назвав заяву Фокіна провокацією.
  • У партії "Європейська Солідарність" вимагають відставки Вітольда Фокіна з посади заступника голови української делегації у Тристоронній контактній групі.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо