Латвія, Литва і Естонія припинять торгівлю електроенергією з Білоруссю після запуску АЕС в Островці

Латвія, Литва та Естонія досягли згоди щодо того, як відбуватиметься торгівля електроенергією з третіми країнами після запуску нової білоруської АЕС в Островці

Про це напередодні домовилися міністри енергетики трьох країн, повідомляє естонський ERR.

Згідно з угодою, країни припинять торгівлю електроенергією з Білоруссю після запуску АЕС. Для контролю запровадять систему сертифікасів щодо походження електроенергії.

У скороченому обсязі торгівля продовжиться на російсько-латвійському напрямку. Для цього використовуватимуть залишкові потужності від внутрішньої торгівлі між країнами Балтії. 

Торгівля електроенергією між Литвою та російським Калінінградом продовжиться у поточному обсязі. 

Загалом обсяги торгівлі електроенергією між країнами Балтії і третіми країнами можуть скоротитися удвічі.

Також домовилися про запровадження тарифу на використання спільної інфраструктури. Це має відбутися наприкінці першого кварталу 2021 року - до того часу Латвія та Литва мають прийняти необхідне законодавство (в Естонії воно вже чинне).

Нові домовленості діятимуть до кінця 2025 року, коли запланована синхронізація енергомереж балтійських країн з Центральною Європою.

Читайте також: Литва направила Білорусі ноту з закликом зупинити запуск БелАЕС

Нагадаємо, на початку серпня на першому енергоблоці Білоруської атомної електростанції пройшло завантаження ядерного палива. За фізичним пуском піде етап енергетичного пуску, на якому енергоблок почне виробляти електрику і видавати його в мережу. Ця фаза запланована на осінь.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb