Кіпр розслідує законність видачі паспортів Коломойському та Боголюбову

У списку із 34 іноземців, що отримали громадянство між 2008 та 2012 роками через інвестиції в економіку Кіпру, Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Костянтин Григоришин

Про це пише кіпрська газета Politis, передає Hromadske.

Зазначається, що за період з 2008 по 2012 рік паспорти Кіпру за значні інвестиції в економіку отримали 141 людина. Питання виникли до 34 з них.

Список із 34 "неблагонадійних" з окремими помітками подав президент Кіпру Нікос Анастасіадіс лідерам політичних партій країни.

До списку потрапили особи, які в період подачі заяви належали до груп громадян, які були звинувачені, поміщені під варту, засуджені, або входили в групи управління компаній, на які були накладені санкції або адміністративні штрафи.

Читайте також: США звинуватили Коломойського у відмиванні грошей і намагаються конфіскувати його майно

Спеціальна комісія упродовж трьох місяців має визначити, чи були порушення під час надання громадянства у 2008-2012 роках.

"За допомогою кіпрської дочірньої компанії їм вдалося привласнити суму, рівну 5% валового національного продукту України", - йдеться у поясненні про причини перевірки Геннадія Боголюбова.

Читайте також: Через Коломойського США показують Україні джерело коштів, - Безсмертний

Ігоря Коломойського звинувачують " у серії ворожих поглинань за допомогою сили та вимагань". Перевірка торкнеться також його дружини Ірини та дочки Анжеліки.

Також до списку потрапили колишній секретар РНБО України у 2006-2007 рр., співвласник корпорації "Індустріальний союз Донбасу" Віталій Гайдук та його дружина Олена.

Серед тих, хто підпадає під перевірку - Костянтин Григоришин, - керівник групи "Енергетичний стандарт". 

"Росіянин Костянтин Григоришин, який став громадянином у 2011 році, був заарештований у 2002 році за зберігання наркотиків та зброї і входить до міжнародного списку осіб, яких розшукують за великі фінансові шахрайства на суму у кілька млрд євро", - відзначили кіпріоти. Нагадаємо, у 2016 році Григоришин отримав також громадянство України.

 

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо