Крим водою зобов'язані забезпечувати окупанти, - представництво президента України у АРК відповіло на звинувачення РФ

У представництві президента України в АР Крим нагадали, що за нормами міжнародного права за забезпечення півострова питною водою відповідають окупанти

Про це представництво президента в АР Крим повідомляє у facebook.

Таким чином представництво президента України в Автономній республіці Крим відповіло на звинувачення речниці МЗС Росії Марії Захарової, яка заявила, що припинення поставок дніпровської води на окупований півострів нібито є водною блокадою і порушенням українською стороною правозахисних зобов'язань, закріплених у міжнародних угодах.

"Наведені російською стороною положення міжнародних договорів у сфері захисту прав людини не стосуються права на воду, зобов’язання з водопостачання чи постачання інших ресурсів, а стосуються гарантування і забезпечення інших прав людини.

Окрім цього, абсолютно неприпустимою є ситуація, коли про можливе порушення права на життя та катування говорить держава-окупант, за ефективного контролю якої сталися десятки вбивств, насильницьких зникнень, катувань українських та кримськотатарських активістів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Саме Російська Федерація як держава-окупант та посадові особи її окупаційної адміністрації відповідальні за вбивства, насильницькі зникнення та катування, які сталися на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, починаючи з 20 лютого 2014 року" , – йдеться у заяві.

У представництві президента в АР Крим нагадали, що, відповідно до міжнародного гуманітарного права, саме держава-окупант відповідає за все, що відбувається на тимчасово окупованій території, що знаходиться під її контролем.

"Частина перша статті 55 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року (Четверта Женевська конвенція) передбачає, що держава-окупант зобов'язана за допомогою усіх наявних засобів забезпечувати населення продуктами харчування та медичними матеріалами; зокрема, постачати необхідні продукти харчування, медичні матеріали та інші припаси, якщо ресурсів окупованої території виявиться недостатньо. Ці положення, безумовно, стосуються і такого ресурсу як вода. Тобто, прямим зобов’язанням держави-окупанта є забезпечення цивільного населення окупованої території всіма необхідними ресурсами" , – заявили у представництві президента України.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо