Кабмін підготував бюджет стабілізації після коронакризи, — нардеп від “Слуги народу” Мокан

Проєкт бюджету на 2021 рік передбачає підвищення соцвиплат і мінімальної заробітної плати, але це не “бюджет проїдання”, а бюджет стабілізації після падіння економіки внаслідок пандемії

Таку позицію висловив Василь Мокан, народний депутат від “Слуги народу”, в ефірі програми “Великий ефір Василя Зими” на телеканалі Еспресо.

“Я б його не назвав бюджетом проїдання. Це, можливо, бюджет стабілізації після серйозного економічного удару цього року внаслідок пандемії”, - сказав Мокан.

Він визнав, що підвищення соціальних виплат та підвищення мінімальної заробітної плати вимагатимуть ресурсу. 

“Тільки на заробітні плати більше 41 млрд грн треба буде витратити. Зрозуміло, що коли у нас велика частина бюджету буде йти на погашення і обслуговування боргів і запозичень, то говорити про якийсь глобальний розвиток у таких умовах не доводиться”, — зазначив нардеп.

Він назвав основні пріоритети, закладені у проєкті державного кошторису.

“Вже анонсоване двоетапне підвищення мінімальної заробітної плати до 6,5 тис. грн з 1 липня 2021 року, індексація пенсій, доплати до пенсій для пенсіонерів, яким 75 і 80 років плюс. І пріоритет на освітні, медичні галузі; доплати медикам, освітянам — це дві стратегічні галузі для нас. І, безумовно, збільшення фінансування сфери безпеки і оборони”, — перерахував Мокан.

За його словами, також у пріоритеті залишиться фінансування “Великого будівництва”.

“Якщо ми говоримо про інфраструктуру, то є таке бачення, що кожна гривня, вкладена в інфраструктурні проєкти, в теорії має приносити 2-3 гривні доходу від суміжних галузей, і може використовуватися, як стимулюючий інструмент для економіки”, — зазначив народний обранець.