Нацрегулятор отримав більше 20 тис. скарг на платіжки за газ із великими нарахуваннями, — членкиня комісії Бабій

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) останнім часом отримувала найбільше скарг на платіжки за газ із великими нарахуваннями, так званими “коефіцієнтами приведення до стандартних умов”

Про це повідомила Ольга Бабій, член НКРЕКП, в ефірі програми Energo live з Олександром Морщавкою на телеканалі “Еспресо”.

“Найбільша кількість скарг, яка надходила до нас останнім часом — це, звичайно, коефіцієнти, тому що це було не до кінця врегульоване питання. Це був такий вал, їх було більше 20 тис. Ми реагували, давали роз’яснення”, — сказала Бабій.

Вона розповіла, що робити у випадку великих нарахувань.

“Коли ви отримуєте платіжку за розподіл, і там збільшилося нарахування або щось вам не зрозуміло — ви одразу маєте звертатися із апеляційною скаргою до постачальника: пишіть, дзвоніть. Якщо ваш постачальник не реагує, ви маєте право звернутися до регулятора (НКРЕКП) з вимогою провести перевірку цього нарахування”, — пояснила представник Нацкомісїі.

У такому разі НКРЕКП отримує підстави для проведення перевірки, отримання пояснень від постачальника газу. Якщо нарахування неправильне, Нацкомісія вимагатиме здійснити перерахунок.

Бабій також розповіла, що причина таких платіжок — законодавчий вакуум.

“Для того, щоб газ постачати на кран, в трубі постійно має бути газ. Обсяг цього газу, який постійно має бути в трубі, називається “коефіцієнт приведення до стандартних умов”. У 2015 році діяла методологія, яка визначала обсяги цього газу. У 2016 році Мінпаливо скасовує цю методологію, і з 2018 року облгази починають застосовувати так звані коефіцієнти, мотивуючи тим, що у їхніх розрахунках втрат газу вже немає всіх обсягів приведення до стандартних умов”, — пояснила представник регулятора.

За її словами, зараз це питання до кінця не врегульовано, тому що відбуваються паралельні суди. Остаточне рішення має ухвалити Вищий суд.